16.6 C
Sarajevo
08.05.2024

Dačić: Sa zabrinutošću pratimo stanje u CG, očekujemo da će vladika i sveštenstvo biti pušteni

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas izjavio da Beograd s velikom zabrinutošću prati stanje u Crnoj Gori povodom privođenja nekolicine sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

“Apelujemo na mirno i pribrano postupanje i rješavanje svih problema dijalogom sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom u Crnoj Gori. Očekujemo da će vladika (Joanikije) i sveštenstvo biti pušteni u najkraćem vremenskom periodu”, rekao je Dačić na video-sastanku predstavnika država članica Centralno-evropske inicijative (CEI) .

On je kazao da to govori “bez ikakve želje” za miješanjem u unutrašnje stvari Crne Gore, “već isključivo u najboljem interesu i Crne Gore i Srbije, odnosno bratskog crnogorskog i srpskog naroda, kao i u interesu regionalne stabilnosti i saradnje”, prenijelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- OGLAS -

Uz to, Dačić je na sastanku izrazio “bezrezervnu podršku” inicijativi Izvršnog sekretarijata i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu kojom je započet rad Radne grupe CEI.

“Ujedinjeni, djelujući u duhu solidarnosti i regionalne saradnje, vjerujem da će naši napori donijeti konkretne rezultate”, rekao je ministar.

- Advertisement -

Naveo je da je Srbija zahvalna CEI koja je još jednom “istupila kao višedecenijski stub saradnje regiona”, objavivši vanredni poziv za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, i nevladinom sektoru.

Rekao je da je Srbija spremna za svaku dalju mjeru za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije, kao i za jačanje ekonomskih veza i tržišta regiona, uz popuštanje ranije uvedenih mera kako bi se normalizovao život, ali uz mjere opreza.

“Srbija već čini korake ka postepenom otvaranju granica, poštujući epidemiološke preporuke”, kazao je Dačić i podsjetio da Beograd 1. juna otvara granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, što je, kako je ocijenio, “u duhu jačanja povjerenja i saradnje u regionu”.

Dačić je podsjetio da su Evropska komisija i članice EU dale Srbiji i regionu novčanu i pomoć u opremi, a da je Srbija pomogla repatrijaciju državljana EU i uputila pomoć u zaštitnoj opremi pojedinim članicama CEI.

Podsetio je i da je Srbija 4. maja učestvovala na donatorskoj video-konferenciji koju je  organizovala predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Tada je Srbija najavila da će dati milion evura za istraživanje i pronalaženje vakcine i milion za Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Članice CEI su Albanija, BiH, Bjelorusija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Madjarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Severna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA