20 C
Sarajevo
07.05.2024

Speleolozi kod Mostara otkrili najdublju jamu u BiH i jedan od najvećih objekata u regiji

Radi se o jami Mala Dželalija kojoj je samo ulazna vertikala duboka 400 metara, a njeno dno nije i kraj ovog vrijednog speleološkog objekta.

“Već znamo kako smo otkrili jednu od najvećih ulaznih vertikala u Bosni i Hercegovini i najdubljih otkrivenih jama općenito”, ističu iz Speleološkog društva Herceg.

Otkrivena jama se nalazi na Raškoj Gori, gdje je, kako ističu, i Velika Dželalija koja je s impozantnim otvorom, toliko velikim da se vidi preko Google Earth i sa svojih 70 m dubine spada među dublje jame na tom području.

- OGLAS -

Mala Dželalija je, kako ističu, misterija poput Džudžana, jer su za nju svi čuli, a niko je nije vidio i nije znao gdje je, što je bio veliki izazov za mostarske speleologe.

“Godinama smo pokušavali da je nađemo i evo uspjeli smo”, ističu iz udruženja speleologa Herceg uz napomenu da je početkom ove godine uz pomoć dobrih ljudi jama locirana.

- Advertisement -

“Ovaj vikend je došao red na nju. Mala ekipa našeg društva uz pojačanje iz Speleološko društvo Karlovac u subotu je dosegla dubinu od 220m, ali nestalo nam je opreme za daljnje istraživanje, s 300m užeta smo ostali visiti u vertikali kojoj se nije nazirao kraj“, opisuju speleolozi početak istraživanja mostarske jame. No, uzbuđeni onim što su otkrili opremili su se bolje i ponovno spustili u jamu, gdje su došli do nevjerovatnog otkrića.

“Spustili smo se na dubinu od 400 m u veliku dvoranu na samo dno, 400 m čiste ulazne vertikale s malom policom na 280 m, ali to nije sve. Jama ide dalje novim vertikalnim kanalom, a kamen pada i pada i vjerovatno još uvijek pada”, navode iz Speleološkog društva Herceg iz Mostara.

Svi su uzbuđeni zbog otkrića i raduju se daljnjim istraživanjima koja će bez sumnje probuditi interes šire javnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA