12 C
Sarajevo
18.10.2024

Dušan Janjić: Nije nemoguće da Srbija uđe u NATO! Amerika je za Kosovo

Dušan Janjić, politički analitičar, intelektualac, političar, predsjednik UO Foruma za etničke odnose, gostujući u FACE to FACE govorio je o slučaju  „Dragičević“, Dodiku, političkom osjećaju, Kosovu, Naseru Oriću, NATO putu Srbije, Vučiću, Plenkoviću…

 O politici

U politici se vrte tri-četiri ideje, a oko njih imate 20-ak opcija, pa je lako predvidjeti šta će se desiti. Imam talenat da procijenim šta će biti. Morate naučiti slušati ljude na ulici,narod zna naglasio je Janjić.

- OGLAS -

Godine 1997. sam poslao pismo Miloševiću: „Stanite, ako idete dalje, idete u rat, i imat ćete odgovornost za zločin.“ Kažem to i današnjim liderima Srbije i Bosne,Vučići i Dodiku.

 O Dodiku i predmetu „Dragičević“:

- Advertisement -

Dodik je prešao granicu. Imao je procjenu da bi jedna akcija mogla da ukloni simbole i poplaši ljude. On je potcijenio ljude. Dodiku samo ostaje da se vadi, a teško onome ko se vadi, kaže Janjić i dodaje  kako su mu Banjalučani govorili da ako se dokaže da  njihov predsjednik ima veze sa slučajem „Dragičević“, oni će ga napustiti.

Odlazak predmeta „Dragičević“ u Tužilaštvo BiH vidi dvojako:

  1. možda Dodik prebacuje odgovornost dalje sa sebe,
  2. možda je ovo početak konsolidacije odnosa u državi BiH.

Priča o BiH će se zatvarati kao i priča o Kosovu, i to u dogovorima velikih igrača. No, doći će na red onda kada na scenu dođe federalizacija Ukrajine, dodao je Janjić.

Slučaj Dragičević može biti okidač velikih promjena u BiH. Društvo smo zamrznutog konflikta, spolja granice, unutra zidovi, kazao je Janjić o slučaju koji potresa region, ali i svijet.
Ne očekujem da će ljudi poput Dodika preko noći postati građani, to je proces, očekujem ozbiljne razgovore, poručio je.

 O NATO putu Srbije

Kampanja u Srbiji protiv NATO-a je jača negoli u Crnoj Gori, ali je Đukanović presjekao i promijenio se. Nije nemoguće Srbiju uvesti u NATO, ali morate prestati po kopanju prošlosti. No, oni ne prestaju, naglasio je Janjić.

 Opsjednutost Naserom Orićem

Orić je fin dečko, sportista, upoznao sam ga kada je čuvao Slobu. Neki su 90-ih priključivali četnicima, neki ustašama, a neko je morao i da brani državu. Zatekao se u toj situaciji, kazao je Janjić.

O odnosima prema Kosovu

Ukazivao sam na kosovski problem, gdje su nečiji očevi bili na drugoj strani od ovih što drže vlast. Mi, u Srbiji, nismo za te ljude riješili problem penzija. Oni moraju ući u kosovski sistem. To nije lako za one koji su bili preobraženi u kosovske snage. Nakon strašnih zločina na Kosovu, to jesu realni problem. Ali se trebaju rješavati iz perspektive sadašnjice, istakao je Janjić.

Kada Dačić, kao Vučićev megafon, govori o razgraničenju Srba i Albanaca, onda govori o onome što se očekuje. Onda se pojavi Vučić koji kaže makar metar, decimetar, centimetar teritorije. Čarobna formula Vučića za priznanje Kosova je razmjena teritorija.  Vučić je promašio, nisu Srbi opterećeni teritorijom toliko koliko on misli. Da je Kosovo Srbija, nije samo Vučićeva mantra, to su radili svi dosadašnji predstavnici Srbije, kazao je Janjić.  

NATO i Srbija

Govoreći o NATO-u i eventualnom pristupanju Srbije, ispričao je priču gdje čovjek,bolestan od SIDE i zabrinut za svoj organ  dolazi vraču želeći se izliječiti, a vrač mu kaže: “Nećemo to liječiti, to će samo otpasti.“
Vučić može prihvatiti da liječi ili da pusti da samo otpadne. Naravno da je Vučić svjestan realnosti, ali ne smije raditi ovo što radi, kazao je Janjić, spominjući stav Vučića iz 2017. kada je njegov cilj bio pokretanje pitanja Kosova i miroljubivo rješavanje priznavanja.

Vučić protiv Crkve

Sukob između Vučića i Crkve nastao je zbog potreba Vučićevih jastrebova, da optuže vladiku. To su dva različita svijeta. Kad on kaže hoću teritoriju, on kaže nešto što njih ne interesuje, i tu nastaje sukob koji treba Vučićevim jastrebovima, da drugačije glasaju, istakao je Janjić

Stranci preuzimaju komandu

Doći će momenat kada stranci preuzimaju komandu. Gledali smo devedesete. Gledao sam transformaciju Tuđmana. Ja ne znam postoji li čovjek koji danas ne zna da je “Oluja” sinhronizovana s Miloševićem, dogovorena i sufinansirana. I, ako bismo gledali statistiku, da za 48 sati pređu tenkovi, to nema nijedna svjetska vojska. E, tako treba da se bave prošlošću. Otkopajte prljave radnje vaših očeva. Dajte narodu satisfakciju, da se ne oslanja drugi put na nešto, kazao je Janjić dodajući kako je proradio flomaster Donalda Trumpa, a, kako kaže, njegov flomaster nema osjećaj za nijasne. Amerika ubrzava proces, stava je Janjić, te kazuje kako je takva politika: Ili ćeš da pregovoraš ili nećeš. Ako nećeš, jednostavno ćemo završiti posao.Prvo će se rješavati Kosovo,pa tek potom Bosna i Hercegovina.

Očekujem ozbiljne razgovore

Hrvate, ako bude vodio Plenković i takvi, izgubit će. Ja nisam vidio trapaviju reakciju nego njihovu na izbor Komšića. Ti političari se nisu snašli,odlično je to što je Komšić pobijedio,taj šok – opisao miješanje Hrvatske u politiku Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA