12.7 C
Sarajevo
19.10.2024

Užas na Bjelašnici, turisti ljuti: Staze neuređene, šesterosjed ne radi, cijene visoke (FOTO)

Čitatelji Oslobođenja požalili su nam se da su proteklog vikenda na olimpijskoj planini Bjelašnici doživjeli niz neugodnosti na svojim skijaškim pohodima. Počevši od toga da su staze neuređene, šesterosjed ne radi, a cijene su za te uslove previsoke. Obišli smo juče Bjelašnicu i razgovarali sa turistima i skijašima, a uspjeli smo čuti i odgovorne, prenosi Oslobođenje.

image
 
Turisti se najviše žale što nema javnog toaleta i prostorije u kojoj bi se mogli presvući i ostaviti stvari. U toaletu kafića Benetton, koji je u vlasništvu ZOI 84, firme odgovorne za ovu planinsku ljepoticu, usluge se plaćaju pola marke, moguće je i presvući se i sa stvarima otići na parking te ih ostaviti u automobil. No, parking nije najbolje obezbijeđen. Mnogi kažu da su posljednjih dana zaticali neočišćen parking koji košta 5 KM.

Ukoliko pođete na ski-liftove, izgubit ćete strpljenje: gužva je ogromna. Jedan skijaš nam se žali – u nedjelju je ski-lift proradio tek u pola 11.

– Karte su preskupe. Dnevna je 35 KM, a poludnevna 30 KM. Nigdje logike. Ne možemo se porediti sa Kopaonikom, vodećom balkanskom destinacijom, a karta za skijanje im je 10 KM skuplja od Bjelašnice, kaže razočarano skijaš i dodaje da je staza puna kamenja.

- OGLAS -
image
image
 
– Toliki snijeg, a nisu u stanju staze utabati. Razočarao sam se i jer se na Igmanu nema gdje iznajmiti oprema. Turisti se vraćaju, govori nam.

Trener skijanja, koji, kako kaže, radi na Bjelašnici od 2010. godine, naglašava da staze nisu najbolje uređene.

– Problem je veliki što mašine izađu ujutro da pospreme staze, a to bi trebalo raditi poslije noćnog skijanja kako bi ujutro bile spremne, objašnjava.

- Advertisement -

Turisti koji su doveli djecu požalili su se da na Babinom dolu nema baby lifta.

– Zaista sam ljut. Sa djetetom od četiri godine sam ovdje i evo čitav dan improvizujem sa štapovima i ja ga vučem, kazao je turista iz Srbije.

image
 

Putokazi i smjernice za turiste haman da i ne postoje. Slikali smo dotrajali billboard koji se nalazi pored šesterosjeda. Smjernice nisu jasne, trosjed je prekrižen, fale slova, a ni digitalni sat ne radi. Stranac će se teško snaći.

image
Novi direktor ZOI ‘84 Nevres Alispahić nam tvrdi da je nedostatak kadra trenutno najveći problem ZOI ‘84.

– Imamo 10 mašina, a pet vozača na traci. Pokrenuli smo procedure da se izda saglasnost za još pet ljudi. I u Benettonu smo raspisali konkurs za 10 konobara, kaže Alispahić i dodaje da je u planu proširenje sa dvije prostorije, gdje bi jedna bila upravo za ono čime najviše čeznu skijaši – ostava i svlačionica, a u drugu bi smjestili Hitnu pomoć.

– Planirali smo da uradimo parking na tri sprata, uređenje Velikog i Malog polja na Igmanu, završetak radova na vrhu Bjelašnice i pravljenje restorana, ali ako nam oni skrate ovaj budžet od 2,9 miliona koliko smo planirali, neće tako ići, kaže za Oslobođenje direktor ZOI ‘84, dodavši da je došao prije pet mjeseci i da ne može sve promijeniti.

Prije pet mjeseci je bilo ljeto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA