15 C
Sarajevo
09.05.2024

Čubrilović i Milić o izmjeni zakonskih rješenja od značaja za građane Brčkog

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sastali su se danas u Brčkom, a teme razgovora odnosile su se na privrednu saradnju, aktivnosti koje se provode u vezi s izgradnjom novog autoputa te izmjene zakonskih rješenja s ciljem ostvarivanja prava građana u oblasti penzionog osiguranja i prava na podsticaje u poljoprivredi.

“Bilo je riječi o usklađivanju i izmjeni zakonodavstva budući da se Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju RS direktno primjenjuje na prostoru Brčko distrikta BiH. Kada su u pitanju policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH, za njih ne vrijedi odredba o pet plata koje su najpovoljnije u smislu određivanja penzije prilikom kreiranja rješenja o penzionisanju. Potrebno je uskladiti određene zakone kako bismo i tim policijskim službenicima izašli u susret“, rekao je gradonačelnik Milić.

On je dodao da je s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske razgovarao i o pitanjima koja se tiču ostvarivanja prava na podsticaje u slučaju da podnosilac zahtjeva ima prebivalište u RS ili Brčkom, a zemljište se nalazi ili u Distriktu ili u RS.

- OGLAS -

“Postoje određeni problemi i to su pitanja koja ćemo na operativnom nivou, uz podršku predsjednika, nastojati da rješavamo“, dodao je Milić.

Gradonačelnik je napomenuo da je na sastanku razgovarano o suštinski važnim temama poput privredne saradnje i izgradnje autoputa iz pravca Vukosavlja prema Bijeljini, kao i trasi koja bi išla iz pravca Sarajeva, također kroz Brčko, prema Beogradu.

- Advertisement -

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su jučer na sjednici Narodne Skupštine usvojeni zakoni koji će omogućiti brže rješavanje pitanja imovinskih odnosa kako bi se ušlo u izgradnju dionice autoputa koja je interesantna za građane koji žive u Brčkom.

“Svi mi koji učestvujemo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nastojat ćemo da budemo servis građana, pogotovo privrede iz koje svi crpimo i sredstva i uslove za daljnji napredak, jer razvoj privrede znači novu vrijednost, veći obim posla i veći broj zaposlenih. Trebamo stvarati uslove da nas što više ostaje na ovim prostorima i da imamo egzistenciju kroz svoje angažovanje. Nastojat ćemo da u tom pravcu djelujemo i dalje”, zaključio je Čubrilović.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sastali su se u Domu kulture, nakon sastanka u Gradskoj vijećnici, s privrednicima s područja Brčko distrikta BiH, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA