14 C
Sarajevo
22.09.2024

Glumci i reditelj predstave o Srebrenici izloženi brutalnim napadima u Srbiji

Kako je istakao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, cilj ovakvih prijetnji usmjeren je na sprečavanje daljnjh izvođenja predstave u toj zemlji.

“To je prva pozorišna predstava u Srbiji koja u epicentar stavlja jedno od najvažnijih moralnih pitanja za društvo u Srbiji – priznanje genocida u Srebrenici”, navedeno je u saopćenju odbora, odakle dodaju i kako su prije izvođenja predstave morali obavijestiti policiju o igranju kako bi se spriječili svi mogući incidenti i predstava bila odigrana bez prekida.

Dodali su i kako će pozvati pozorišta iz cijele Srbije kako bi omogućili igranje ove predstave u svim gradovima te države.

- OGLAS -

Reditelj predstave Zlatko Paković o svemu se oglasio i na svom zvaničnom Facebook profilu.

  / 
“Oni će pobijediti jer imaju više brutalne sile, ali uvjeriti neće nikoga pa ni sebe, za to bi trebalo da imaju ono što im tako nedostaje, razum i pravdu na svojoj strani. Sve je na njihovoj strani osim pravde i razuma”, napisao je Paković.

Situaciju je na Facebooku komentarisala i producentica predstave Izabela Kisić koja je istakla kako je cijela ekipa predstave izložena brutalnim napadima i stigmatizaciji.

 
“Pozorišta i institucije kulture šute. Kao producentica predstave pitala sam uprave svih beogradskih pozorišta da otvore vrata za uvodni performans ove predstave na samo jedan dan. Svi su odbili. Političko-historijska odgovornost traje dok traje poricanje zločina. Kolektivno izbjegavanje da se zločin osudi je moralni zločin”, napisala je Kisić.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA