10 C
Sarajevo
24.10.2024

Crnadak u Libanu: Interesovanje za saradnju u oblasti metalske i drvne industrije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Libanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Crnadak se sastao s ministrom vanjskih poslova i iseljeništva Gebranom Bassilom, a razgovarano je o razvoju i unapređenju odnosa dvije zemlje, ekonomskoj saradnji kao i pitanjima od međunarodnog značaja.

Crnadak je istakao interes BiH za investicije Libana u Bosni i Hercegovini, te da položaj BiH omogućava libanskim privrednicima i investitorima pristup evropskom tržištu.

- OGLAS -

Tokom razgovora je istaknuto da je libanska strana zainteresovana za kapacitete kojima raspolaže BiH u oblastima metalske i drvne industrije, te za mogućnost izvoza prehrambenih proizvoda, posebno orašastih plodova i maslinovog ulja na tržište BiH.

Crnadak je naglasio i da postoji mogućnost za razvoj turizma s obzirom na to da je zabilježen porast dolaska turista iz Libana u BiH, posebno hodočasnika u Međugorje, a također je istakao i kapacitete zimskog turizma, posebno Olimpijskog centra Jahorina.

- Advertisement -

Crnadak i Bassil su inicirali razgovore i o mogućnostima potpisivanja Sporazuma o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putnih isprava, te su razgovarali o mogućnostima vizne liberalizacije za nositelje običnih putovnica.

Teme razgovora bila su i pitanja sigurnosti i borbe protiv terorizma, situacija u regiji Bliskog istoka, sjevernoj Africi kao i druge međunarodne aktualnosti.

Crnadak je pozvao Bassila da do kraja godine, zajedno sa delegacijom predstavnika poslovne zajednice, posjeti Bosnu i Hercegovinu, te da se tom prigodom održi Biznis forum posvećen unapređenju ekonomskih odnosa Libana i BiH.

Tokom zvanične posjete Crnadak je posjetio Počasni konzulat BiH u Bejrutu, a danas se sastaje s predsjednikom Libana Michelom Aounom i predsjednikom Vlade Saadom Al-Haririjem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA