9 C
Sarajevo
21.10.2024

Vijeće ministara BiH nije preduzelo odgovarajuće aktivnosti, uvećana potrošnja novca

Ured za reviziju institucija BiH izvršio je reviziju učinka Aktivnosti institucija BiH u procesu donošenja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i utvrdio da Vijeće ministara BiH nije preduzelo odgovarajuće aktivnosti koje osiguravaju uspostavu efikasne i racionalne unutrašnje organizacije institucija.

Iz postupaka institucija nadležnih za davanje mišljenja i obrazloženja institucija VM BiH koje sastavljaju prijedloge pravilnika ne može se zaključiti da su, navode revizori, postignuti željeni efekti koji se odnose na uspostavljanje racionalne i efikasne organizacije. Navode da su institucije iz uzorka preduzimale određene aktivnosti u postupku pripreme prijedloga pravilnika, ali da se nisu uvjerili u postojanost sveobuhvatnih analiza stvarnih potreba u smislu procjene ili mjerenja radne opterećenosti, obima poslova i broja organizacijskih jedinica te, shodno tome, procjene mogućnosti preraspodjele kadra unutar organizacionih jedinica i reorganizacije postojeće organizacijske strukture.

Zaključeno je da uočene slabosti mogu utjecati na odsustvo željenih efekata i realizaciju prvobitno utvrđenog cilja uspostavljanja racionalne i efikasne organizacije, a zbog koje je VM BiH i donijelo svoje odluke.

- OGLAS -

– Unutrašnja organizacija koja nije u skladu s potrebama može kao posljedicu imati negativne utjecaje koji se odražavaju kroz neopravdano uvećanu potrošnju budžetskih sredstava, ali se i negativno odraziti na realizaciju ciljeva i zadataka institucije”, navodi Ured za reviziju institucija BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA