17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Predugo sjedenje može uzrokovati preranu smrt kod ljudi

Rezultati istraživanja su pokazali da sjedenje duže od 30 minuta na jednom mjestu može izazvati različita i vrlo ozbiljna oboljenja.
 
Prema tome, tim američkih istraživača tvrdi da bilo kakav oblik fizičke aktivnosti ljudima može pomoći da žive duže i zdravije.
 
Predugo sjedenje na jednom mjestu čak nazivaju “bolest sjedenja“, te zbog toga savjetuju ljudima da se što više kreću, posebno u uvjetima gdje uposlenici predugo moraju sjediti.
 
U studiji, objavljenoj u poznatom naučnom časopisu “American Journal of Epidemiology“, učestvovalo je skoro 8.000 odraslih osoba starijih od 45 godina.
 
Istraživači su od 2009. do 2013. godine pratili njihov stil života kao i obim fizičke aktivnosti.
 
Na kraju su došli do podatka da čak i fizička aktivnost niskog intenziteta može smanjiti rizik prerane smrti za 17 posto, dok povećanje intenziteta fizičke aktivnosti može udvostručiti koristi po zdravlje.
 
“Naši rezultati naglašavaju važnu poruku u vezi s javnim zdravljem, a to je da fizička aktivnost bilo kojeg intenziteta ima brojne koristi po ljudsko zdravlje“, rekao je Kit Diaz, profesor sa Univerziteta Columbia i vođa tima koji je radio na istraživanju.
 
Dodao je kako je istraživanje koje su proveli dodatno potvrdilo dosadašnje studije koje govore o brojnih koristima fizičke aktivnosti za ljudsko zdravlje.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA