16.6 C
Sarajevo
08.05.2024

Izvjestiteljica UN-a pozdravila odluku da Assange ne bude izručen SAD-u

“Ovo su sjajne vijesti iz Velike Britanije. Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama”, kazala je Callamard na Twitteru.

Istakla je da je od samog početka pomno pratila ovaj slučaj, a odluku britanskog suda je nazvala “fantastičnom”.

“Ovo je jedina moguća odluka u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima”, rekla je Callamard, prenosi Anadolu Agency (AA).

- OGLAS -

Sud u Velikoj Britaniji danas je nakon višemjesečnog suđenja odlučio da osnivač WikiLeaksa Julian Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Centralni kriminalni sud, poznat i kao Old Bailey, presudio je da Assange ne može biti izručen SAD-u jer postoji zabrinutost za njegovo mentalno zdravlje. SAD će imati 14 dana da uloži žalbu na ovu presudu.

- Advertisement -

Ukoliko bi bio izručen, Assange bi se suočio sa 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke vlade i kršenje zakona o špijunaži, kao i sa potencijalnom zatvorskom kaznom u trajanju od 175 godina.

Osnivač WikiLeaksa je priveden u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. godine kada je od ambasade zatražio azil.

Britanska policija navela je da je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Kasnije, proglašen je krivim zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine, nakon što se nije predao sigurnosnim snagama Westminsterskog prekršajnog suda i tada je osuđen na 50 sedmica zatvora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA