20 C
Sarajevo
23.10.2024

Čampara: Zašto Konaković paniči ako je budžet usvojen na zakonit način”?!

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara kazao je da ne treba praviti nikakvu dramu u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta KS za 2019. godinu s obzirom na to da je do kraja marta na snazi Odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo.

“Nemoralno, sramotno i neljudski je donositi bilo kakav propis mimo Ustava, zakona i procedure. Potpuna je laž da će se bilo šta ugroziti jer je na snazi Odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo od 1. januara do 31. marta 2019. godine”, rekao je Čampara.

On ističe da je SDA na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a na kojoj je razmatran Nacrt budžeta KS za 2019. godinu, jasno upozoravala kako su prekršene poslovničke procedure, a samim tim i Ustav Kantona Sarajevo.

- OGLAS -

“Iz tog razloga smo posredstvom premijera FBiH Fadila Novalića uputili Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti usvojenog nacrta. Smatramo da je prekršen poslovnik jer nacrt mora biti u proceduri 12 dana. Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković oglušio se na naša upozorenja i poručio nam da se obratimo Ustavnom sudu FBiH ukoliko smatramo da je nešto neustavno”, kazao je Čampara.

Zastupnik SDA u Skupštini KS poručio je da je procedura osnov demokratije jer je Poslovnik o radu Skupštine KS ustavna materija. Čampara je rekao da će se odluka Ustavnog suda FBiH morati poštivati i da ne treba prejudicirati kakvu će odluku donijeti.

- Advertisement -

Zaključio je riječima da je dramatičan istup predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića rezultat i neznanja, ali i pogrešno vođene politike.

“Ne mogu shvatiti zašto su žurili pri usvajanju Nacrta budžeta KS za 2019. godinu. Poznato mi je da su prije govorili: Znamo da nije po zakonu, ali nam se žuri”, rekao je Čampara.

Podnošenje apelacije komentirao je na svom Facebook profilu i Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS.

– U zahtjevu se traži obustava izvršenja što ugrozava kompletan sistem, isplatu plata, socijalnih, boračkih i drugih davanja, posebno i dodatno ugrožava UNSA koji je od ove godine na trezoru. Ovako to izgleda kad SDA gubi vlast. Nemoralno, sramotno i neljudski od Novalića i kluba SDA – napisao je Konaković.

Mahir Dević, šef kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, kazao je u izjavi da je apelacija apelacija podnesena na prijedlog predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i zastupnika Naše stranke Damira Marjanovića.

“Naime, tokom rasprave u Skupštini, kada smo ukazali na proceduralne nepravilnosti oko Nacrta budžeta, oni su nam sugerirali da se žalimo nadležnim institucijama”, – rekao je Dević.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA