11.6 C
Sarajevo
25.10.2024

Sarajevska Sahat-kula jedinstvena u svijetu po načinu na koji pokazuje vrijeme

Kazaljke i brojeve sata koje potpisuje Gillete & Bland Croydon, pozlatio je poznati sarajevski sajdžija Abdulah Kasumagić Sarajevska Sahat-kula jedini je javni sat u svijetu koji mjeri lunarno vrijeme, po takozvanim sistemu “a la turca”, koji se fokusira na vrijeme namaza, islamskih dnevnih molitvi.

Karakteristično za ovaj sat je da u vrijeme akšama, odnosno zalaska sunca, pokazuje 12 sati. Budući da se vrijeme zalaska sunca tokom cijele godine mijenja i pomjera, dužnost muvekita je da održava mehanizam kako bi pokazivao tačno vrijeme. Mehanizam koji danas pokreće sarajevsku Sahat-kulu potiče iz Londona, a donijeli su ga sarajevski trgovci Hašimaga Glođo i Mehaga Kapetanović prije više od 140 godina, 1876. Kazaljke i brojeve sata koje potpisuje Gillete & Bland Croydon, pozlatio je poznati sarajevski sajdžija Abdulah Kasumagić koji je svojevremeno radio i kao muvekit.

U Sahat-kuli su četiri satna brojčanika koji gledaju na sve četiri strane svijeta. Već pet decenija, o mehanizmu brine Mensur Zlatar. Zadužen je za ispravnost sata, te jednom sedmično podešava mehanizam kako bi se bez greške oglašavao u tačno vrijeme izlaska sunca, što je ključno za određivanje vremena molitve. Danas je taj posao dosta lakši, jer muvekit ima sat, dok je u prošlosti taj posao iziskivao poznavanje astronomije, astrologije i matematike kako bi se pravilno obavljao posao. Zbog ove namjene, dvorište Begove džamije imalo je svojevrsni opservatorij, odnosno muvekithanu.

- OGLAS -

Prvi muvekit bio je Salih efendija Hadžihuseinović, koji je taj posao radio 30 godina, do 1888. godine. Sahat-kula je visoka 30 metara, a prema nekim izvorima, sagrađena je u 16. vijeku. Graditelj kule je Gazi Husrev-beg, jedan od najvećih graditelja iz osmanskog perioda.

Muvekit se, ipak, na 30 metara visoku kulu mora popeti preko 76 drvenih stepenika postavljenih u kvadratnom nizu, pa je njegov posao fizički dosta zahtjevan. Tokom vladavine Osmanskog carstva, u Bosni i Hercegovini sagrađena je 21 sahat-kula, od kojih je najviša upravo sarajevska. Prvi je u svojim putopisima spomenuo turski putopisac Evlija Čelebija, i to u prvoj polovini 17. vijeka. Međutim, kako je to slučaj sa mnogim historijskim građevinama u Sarajevu, ni Sahat-kula nije pošteđena agresivnih i destruktivnih osvajača.

- Advertisement -

U svom rušilačkom pohodu na Sarajevo, Eugen Savojski 1697. zapalio je Sahat-kulu, o čemu svjedoči rukopis napisan trideset godina kasnije. Kula je iste godine popravljena. Sahat-kula je stradala još jednom, 1831. godine, ali je odmah iduće godine ponovo popravljena, što je tada koštalo 185 groša. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2006. godine je proglasila Sahat-kulu u Sarajevu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, piše fokus.ba

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA