11.6 C
Sarajevo
23.10.2024

Sutra nastavak sjednice Narodne skupštine RS-a

Tokom današnjeg rada poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o plaćama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, kao i Prijedlog zakona o plaćama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u RS-u, po hitnom postupku.

Ovim zakonima se predlaže povećanje platnih koeficijenata za sve zaposlene u pomenutim oblastima, raspoređenih na radna mjesta sa visokom stručnom spremom, a s ciljem izjednačavanja njihovih zarada sa plaćama zaposlenih u drugim oblastima javne uprave.

I vlast i opozicija podržavaju povećanje plaća zaposlenim sa visokom stručnom spremom u pomenutim oblastima za oko osam posto.

Opozcionari žale što je iz ovih zakona izuzeto tehničko osoblje u obrazovnim i kulturnim institucijama.

- OGLAS -

Na dnevnom redu sjednice entitetskog parlamenta je Nacrt zakona o Gradu Gradiška, zbog kojeg će se, ako bude usvojen, mijenjati i Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a.

Bit će razmatran i Nacrt zakona o socijalnom stanovanju u tom bh.entitetu te, između ostalog, izmjene Zakona o privrednim društvima i o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, kao i više izvještaja koji se odnose na rad pojedinih institucija u 2017.godini.

- Advertisement -

Nastavak sjednice Narodne skupštine RS-a je u 10 sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA