16.6 C
Sarajevo
08.05.2024

WHO: Treću sedmicu zaredom pada broj novootkrivenih infekcija koronavirusom

Treću sedmicu zaredom, broj novootkrivenih infekcija koronavirusom u svijetu opada, izjavio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak, upozorivši kako svijet i dalje mora ostati oprezan, prenosi Anadolu Agency,

“Još imamo zemlje u kojima se bilježi porast broja slučajeva zaraze, ali na globalnom planu, ovo je ohrabrujuća vijest. To pokazuje kako ovaj virus može da se kontroliše, čak i s novim sojevima u opticaju. I pokazuje ukoliko nastavimo sa dokazanim javnozdravstvenim mjerama, možemo prevenirati zarazu i spasiti živote”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Ghebreyesus.

Prema podacima američkog Univerziteta “Johns Hopkins” u ponedjeljak, broj dosad potvrđenih slučajeva novog koronavirusa u svijetu je nešto više od 103 miliona, dok je više od 2,23 miliona ljudi preminulo od posljedica zaraze, a više od 10,4 miliona se oporavilo.

- OGLAS -

“Bili smo u ovoj situaciji ranije. Tokom prošle godine, bilo je trenutaka kad je broj novooboljelih u skoro svim državama bio u padu i vlade su donosile odluke o ublažavanju mjera prebrzo i pojedinci su popuštali u predostrožnosti i virus se vratio”, napomenuo je Tedros te dodao: “Uz odvijanje vakcinacije, vrlo je važno da svi mi nastavimo provoditi mjere zaštite kako bi sačuvali svoj i živote drugih. Budite primjer u tome.”

Dodao je da je važno da vlasti omoguće ljudima da donose prave odluke, bilo da im olakšavaju karantin ili čine njihova radna mjesta sigurnijim.

- Advertisement -

Kontrola širenja virusa spašava živote, rekao je, i sačuvat će ih kasnije smanjujući šanse za nove mutacije, a što omogućava da vakcine ostanu efektivne.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA