25 C
Sarajevo
30.04.2024

Demokrati pozvali Trumpa da svjedoči pod zakletvom o neredima

Zastupnici donjeg doma američkog Kongresa zaduženi za proces opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak su zatražili da pod zakletvom svjedoči o svom djelovanju prije nego što su njegovi pristaše 6. janaura nasilno upali u zgradu parlamenta.

“Što se tiče vašeg osporavanja ovih činjenica, pišem vam kako bih vas pozvao da svjedočite pod zakletvom, prije ili tokom procesa opoziva u Senatu, o svom ponašanju 6. januara 2021,“, napisao je u pismu Trumpu i njegovim odvjetnicima demokratski zastupnik Jamie Raskin, voditelj procesa opoziva u Zastupničkom domu.

Proces opoziva bivšeg republikanskog predsjednika, prvog američkog čelnika protiv kojeg se taj proces vodio dva puta, trebao bi početi iduće sedmice.

- OGLAS -

Trump negirao Bidenovu pobjedu

Trump, koji je tvrdio da je izgubio predsjedničke izbore zbog masovne prevare, pozvao je svoje pobornike da dođu pred parlament gdje se u tom trenutku održavala sjednica na kojoj se potvrđivala pobjeda novog predsjednika Joea Bidena, zbog nereda odgođena za nekoliko sati.

Tokom upada Trumpovih pristalica u američki parlament poginulo je petero ljudi, uključujući policajca, javlja Al Jazeera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA