7 C
Sarajevo
22.09.2024

OHR da zaustavi snage koje ne žele jednakost svih građana

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić razgovarao je danas sa ambasadoricom Mariannom Berecz, šeficom regionalnog Ureda visokog predstavnika (OHR) u Banja Luci, o trenutnom položaju Bošnjaka u tom entitetu i dugogodišnjim problemima s kojiima se suočavaju.

Salkić je istakao važnost aktivnije uloge OHR-a u rješavanju problema, posebno onih koji se odnose na bosanski jezik, zapošljavanje u javnom sektoru, poštivanje zakonskih propisa, ali i problema poput neustavnog Poslovnika o radu Ustavnog suda RS.

– Pozivam OHR da radi u skladu sa mandatom koji mu je povjeren od strane međunarodne zajednice. Očekujemo da OHR pomogne građanima Bosne i Hercegovine u izgradnji društva jednakih prava i jednakih mogućnosti na teritoriji cijele države – rekao je Salkić.

- OGLAS -

Nažalost, kako je rekao, danas postoje jake političke snage u BiH, koje su protiv izgradnje društva jednakih mogućnosti svih građana.

– Te snage žele zadržati stanje u kojem će jedan narod imati povlašten položaj u odnosu na druga dva naroda, što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Uloga OHR-a je da takve štetne pojave zaustavi i promijeni – kazao je nakon sastanka potpredsjednik Salkić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA