10 C
Sarajevo
25.10.2024

Vijeće sigurnosti UN-a danas o radu misije UN-a na Kosovu

Na dnevnom redu sjednice bit će izvještaj generalnog sekretara UN-a  Antonia Guterresa o radu UNMIK-a, a sjednica je zakazana za 21.00 po srednjoeuropskom vremenu, objavljeno je na sajtu te svjetske organizacije.
 
Redovni kvartalni izvještaj o radu UNMIK-a stavljen je na dnevni red uprkos protivljenju pojedinih članica Vijeća sigurnosti UN-a koje smatraju da je održavanje otvorenih sjednica na temu Kosova svaka tri mjeseca previše često. 
 
Zapadne zemlje, članice Vijeća sigurnosti UN-a, zalažu se i za smanjenje proračuna UNMIK-a, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu prijetnju po međunarodni mir i sigurnost.
 
Vijeće sigurnosti UN je od 1999. i usvajanja Rezolucije 1244, raspravljalo o Kosovu svaka tri mjeseca i ta praksa prekinuta je u augustu  2018., kada je Velika Britanija kao predsjedavajuća odbila da stavi izvještaj o radu UNMIK-a na dnevni red. 
 
Beograd smatra da pitanje Kosova nije riješeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost dalje prisutnosti i angažman UNMIK-a u nesmanjenom obimu i nepromijenjenom mandatu i u tome ima podršku Pekinga i Moskve, prenose srbijanski mediji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA