8 C
Sarajevo
23.09.2024

Plesni teatar Ekaterinburg na Balet Festu Sarajevo sa dvije predstave

Plesni teatar Ekaterinburg iz Ruske Federacije nastupit će u Narodnom pozorištu Sarajevo sa dvije predstave, u okviru Balet Festa Sarajevo.

Direktorica Festivala Edina Papo najavila je na konferenciji za novinare za večeras predstavu ‘Pič’ (akronim za Petar Iljič Čajkovski), a za petak navečer ‘Chopin. Carte Blanche’ koja govori o ljepoti u plesnim pokretima, o njihovoj mogućnosti da se pretvaraju u eha, druga sazvučja.

Kako je istaknuto za ‘Chopin. Carte Blanche’ to nije biografija Šopena, a koreografkinja je ‘pokušala uvesti publiku i igrače u put koji će se pratiti muzikom Šopena’.

- OGLAS -

Osnivač i umjetnički direktor Teatra Oleg Petrov naglasio je da nastupom u Sarajevu taj teatar otvara novu sezonu, a za 30 godina postojanja trupa se dosta izmijenila. Bilo je vrijeme kad su igrali klasični balet, a sad su im interesantnije da rade koreografije savremenog plesa.

U nazivu te plesne izvedbe, riječ ‘Pič’ igra ulogu akronima za Petra Iljiča Čajkovskog. Koreograf koristi muziku iz baleta Čajkovskog, zatim fragmente kompozitorove Pete i Šeste simfonije, dijelove opere i komorne vokalne kompozicije u vješto realiziranom glazbenom komadu. ‘Pič’ je dijalog koji iz 21. stoljeća uspostavlja vezu sa 19. stoljećem.

- Advertisement -

Kako je danas istaknuto, za autora predstave ‘Chopin.Carte Blanche’ najvažniji zadatak bio je da učini ljepotu vidljivom, tako da postane individualna za svakog promatrača.

U predstavama igraju Maja Alferova, Anna Krasnova, Alisa Nekrasova, Tatjana Peretolčina, Gleb Alfrev, Aleksej Barmin, Vadim Eremin i prisustvovali su današnjem susretu sa novinarima.

Plesni teatar Ekaterinburg iz Ruske Federacije osnovan je 1990. godine, radili su u početku ruske koreografije, a ubrzo su im počeli dolaziti i koreografi iz Evrope i svijeta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA