21.6 C
Sarajevo
06.05.2024

Novo upozorenje bh.vlastima: Ne odobravati garanciju za kineski kredit

Energetska zajednica ponovo je, po treći put u sedam mjeseci, upozorila federalne poslanike da ne odobravaju garanciju Vlade FBiH za kredit kineske državne banke, koji je osmišljen kao pomoć Elektroprivredi BiH za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Pomenuta garancija predstavlja državnu pomoć, stav je nezavisnih pravnika, navode Vijesti.ba.

Naime, Sekretarijat Energetske zajednice objavio je juče nalaz nezavisnih pravnika koji su ocjenjivali da li u izdatoj garanciji Vlade FBiH po kreditu za izgradnju Bloka 7 ima elemenata državne pomoći, doznaju Vijesti.ba.

“Nezavisni pravnici sada su analizirali odluku Vijeća za državnu pomoć i osnovnu državnu garanciju i potvrdili su nalaze Sekretarijata da garancija za Blok 7 sadrži elemente državne pomoći”, saopštili su iz Energetske zajednice, uz poruku da je ovo mišljenje dostavljeno Vijeću za državnu pomoć u BiH. 

Iz Energetske zajednice podsjećaju da je Sekretarijat u septembru 2018. godine obaviješten od podnosilaca žalbe ( Aarhus centar u BiH i CEE Bankwatch mreža, op.a) o odluci Vijeća za državnu pomoć iz jula 2018. godine, u kojoj se navodi da državna garancija za kredit kineske izvozno-uvozne banke ne predstavlja državnu pomoć. 

- OGLAS -

“Sekretarijat Energetske zajednice procijenio je odluku Vijeća za državnu pomoć i dodatnu dokumentaciju koju je dostavila Elektroprivreda BiH i došao je do preliminarnog zaključka da garancija za izgradnju Bloka 7 u stvari predstavlja državnu pomoć. Stoga, odluka Vijeća za državnu pomoć nije u skladu sa pravnom stečevinom EU o državnoj pomoći za Energetsku zajednicu”, navodi se u saopštenju.  

Uzimajući u obzir i nalaz pravnih stručnjaka koji su potvrdili raniji zaključak Sekretarijata, iz Energetske zajednice ističu da bi Vijeće za državnu pomoć u BiH trebalo da ponovi proceduru i preispita garanciju u skladu sa acquis-em o državnoj pomoći Energetske zajednice. 

- Advertisement -

“Sekretarijat takođe naglašava da Parlament FBiH ne treba da odobri garanciju, zasnovanu na neusklađenoj odluci Vijeća za državnu pomoć”, kategorični su iz Energetske zajednice. 

Oni konstatuju da će Sekretarijat, u skladu sa sporazumima sa institucijama i kompanijama u BiH, nastaviti da podržava jasnu i konačnu odluku koja je u skladu sa zakonima Energetske zajednice, što bi takođe vratilo projekat u pravne okvire. 

Podsjećamo, Predstavnički dom federalnog Parlamenta na sjednici 28. februara odlučio je da za četvrtak, 7. marta, odgodi izjašnjavanje o predloženoj odluci o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Tokom rasprave, pojedini poslanici su predložili da se izjašnjavanje o ovoj investiciji prolongira dok Energetska zajednica ne objavi analizu nezavisnih pravnih stručnjaka o tome da li izdata garancija Vlade FBiH po kreditu za izgradnju Bloka 7 ima elemenata državne pomoći.

Nakon što je potvrđeno da garancija sadrži elemente pravne pomoći, pred federalnim poslanicima je odluka da li će uvažiti sugestije Energetske zajednice, koja je i ranije upozoravala da bi odluka o davanju garancije dovela BiH u poziciju kršenja preuzetih obaveza i legislative Energetske zajednice, a što bi prisililo Sekretarijat da pokrene pravne procedure za otklanjanje takvog nezakonitog postupanja. 

Ukoliko bi Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH, konačnu odluku donosi Ministarska konferencija Energetske zajednice, a to bi trajalo najmanje dvije godine.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA