10.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Centar za socijalni rad se oglasio o zlostavljanju djece u Mostaru

 
Ispovijest majke o navodnom zlostavljanju njezinih malodobnih kćeri od strane njihovog oca u Facebook grupi koja okuplja “mostarske mame“, bila je povodom protestne šetnje, koja je u četvrtak okupila više hiljada Mostaraca i Mostarki. 

Jučer se oglasilo i Tužilaštvo, ali se o samom eventualnom slučaju zna jako malo. U ispovijesti je majka navela kako Centar za socijalni rad Mostar nije postupio u skladu sa zakonom, odnosno kako nije stao u zaštitu djece i nje osobno, zbog čega su se danas na konferenciji za medije oglasili i u samom Centru.

– Ostajem pri izjavi koju sam ranije dala. Odbacujem sve navode o neprofesionalnosti, pristrasnosti i nepoduzimanju radnji u skladu sa zakonom. Svi predmeti, pa tako i ovaj rađeni su timski i u njemu je učestvovalo pet osoba, među kojim socijalni radnici, pravnici, pedagozi, psiholozi, a po potrebi se uključuju i drugi stručnjaci. Mi smo postupili profesionalno i poduzeli sve mjere i radnje koje je naložio zakon, kazala je direktorica Centra Zdravka Marić.
Navela je i da slučaj datira još iz 2017. kada je započet postupak posredovanja prije pokretanja razvoda braka. Centar prema njezinim riječima trenutno nije uključen u bilo kakav postupak, kad je riječ o ovom slučaju, tačnije “sve je u nadležnosti tužilaštva i suda“.
Kantonalna inspektorica Janja Milinković kazala je da od početka prati slučaj, te da se o svemu pokušala detaljno raspitati, iako je zakon odredio da o ovom i sličnim slučajevima reaguju institucije sa federalnog nivoa.

” Zabirnulo me to što ministarstvu niko nije podnio bilo kakav zahtjev ili žalbu, niti se požalio na rad Centra za socijalni rad. Pitala sam mostarske mame o koje je riječ, a one su mi prenijele svoja saznanja iz kuloara. Ovim putem pozivam sve građane koji imaju bilo kakve pritužbe na rad Centra za socijalni rad da se obrate Ministarstvu” -kazala je Milinković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA