8 C
Sarajevo
23.09.2024

Zlatni lovorov vijenac MESS-a prvi put posthumno za glumca Dragana Jovičića

Dragan Jović je preminuo prošle godine u noći 5. na 6. novembar od posljedica koronavirusa.

Iako je u svojoj suštini ova nagrada priznanje koje se treba dati umjetnicima i umjetnicima za njihova života, Direkcija vjeruje da je, u slučaju Dragana Jovičića, izuzeće od ustaljenog pravila potpuno opravdano. Ceremonija uručenja nagrade bit će upriličena u četvrtak, 07. oktobra u 13 sati u Kamernom teatru 55.

„Kao glumac vanredne kvalitete od 1987. u Kamernom teatru 55, odigrao je 33 premijere, a čak 1001 put izašao na scenu. Svakim od tih igranja učinio je bosanskohercegovački teatar mjestom najdublje umjetničke posvećenosti, profesionalizma i ljubavi koju je Dragan sa sobom nosio i na druge prenosio. Bio je dijelom pozorišnog djelovanja i za vrijeme opsade Sarajeva. U tom periodu se Dragan, zajedno sa svojim kolegicama i kolegama, glumom borio protiv mržnje i rata, a u postratnom vremenu, zatekavši se u novim okolnostima, smatrao je da je njegov zadatak da se “na svoj način i svojim oružjima bori protiv neznanja, mržnje, netrpeljivosti, svega destruktivnog i nedostojnog u čovjeku i u društvu”, između ostalog stoji u obrazloženju MESS-a.
U nepregledno bogatoj biografiji Dragana Jovičića izdvaja se predstava “Ay, Carmela”, koju je na sceni SARTR-a, sa svojom kolegicom Selmom Alispahić igrao čak 21 godinu.

“Ay, Carmela’” je nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 1999. godine i jedna je od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava bosanskohercegovačkog teatra. Posljednji put su je Selma Alispahić i Dragan Jovičić odigrali u junu 2020. na Ljetnoj sceni kada se nakon duge pauze, uzrokovane pandemijom koronavirusa, SARTR vratio publici.

- OGLAS -

Dragan Jovičić je imao rijetko bogatu biografiju. Među njegovim brojnim nagradama je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS, a bio je i dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Između ostalog, ostao je upamćen i kao veoma uspješan direktor Kamernog teatra 55 koji je uvijek podržavao i pomagao rad Festivala MESS. Kao takav, od 2016. godine pa sve do odlaska sa ovog svijeta, Dragan je bio i predsjednik MESS-ovog Umjetničkog savjeta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA