21.6 C
Sarajevo
07.05.2024

Apelacioni sud u Beogradu – Za zločin u Zvorniku 21 godina

Apelacioni sud u Beogradu je preinačio drugostepenu presudu i smanjio kazne nekadašnjim pripadnicima jedinice “Simini četnici” te su – za zločine počinjene 1992. u Zvorniku – Tomislav Gavrić i Zoran Đurđević osuđeni na po osam godina, a Zoran Alić na pet godina zatvora.

Njih trojica su prvostepenom presudom Višeg suda iz juna 2016. oslobođeni krivnje, ali je ta odluka preinačena u martu 2018. te su Gavrić i Đurđević bili osuđeni na po 10 godina, a Alić na šest godina zatvora.

– Po nalaženju Vijeća Apelacionog suda, koje je odlučivalo u trećem stepenu kada je u pitanju odluka o krivičnoj sankciji, drugostepeni sud nije olakšavajućim okolnostima na strani okrivljenih dao adekvatan značaj, zbog čega je prvostepena presuda u tom dijelu preinačena -, obrazložili su u Apelacionom sudu, javio je BIRN BiH.

- OGLAS -

Gavrić, Đurđević i Alić su proglašeni krivima što su od polovine jula do početka oktobra 1992., zajedno s drugim pripadnicima jedinice “Simini četnici”, u mjestu Malešić neovlašteno držali tri oštećene, koje su primoravali da rade šta god ko iz jedinice traži, i prijetili im da će biti ubijene ako to ne učine, pri čemu su ih u više navrata silovali i tukli rukama, nogama i raznim predmetima.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, kaže da žrtve i porodice generalno ne mogu biti zadovoljne visinom kazne, ali da može postojati neka vrsta satisfakcije.

- Advertisement -

“Kazna se ne može izbjeći. Mogu reći da ne bih imao ništa protiv da im skinu po dvije-tri godine zatvora, ali da kažu gdje su grobnice i da pronađemo ovih još 450 ljudi sa zvorničke opštine koje tražimo. Nama je ‘broj jedan’ pronaći nestale, a na institucijama i Tužilaštvu je da rade ostalo”, naglašava Grahić.

Hakija Smajlović iz istog udruženja napominje da je ostalo malo preživjelih svjedoka u mjestima gdje su zločini počinjeni, da uskoro neće biti ni njih niti optuženih, jer će umrijeti, kao i da je prošao dug period a ništa se nije dešavalo po tom pitanju.

“U Srbiji se nešto otprilike i radi. Ako bih vam rekao da su više puta presudili u Beogradu nego u našem sudu, onda treba da bude jasno koliko Tužilaštvo i Sud BiH rade po tom pitanju. Mislio sam da će Tužilaštvo BiH preduzeti neke aktivnosti za procesuiranje tih ratnih zločina, a vrijeme prolazi”, ističe Smajlović i dodaje kako mnoge porodice neće ni dočekati presude, niti naći tijela radi ukopa po vjerskim običajima.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, navodi da je zadovoljan što je ovaj slučaj na kraju završen osuđujućom presudom, s obzirom na to kakva je bila prva odluka i da su optuženi tada bili oslobođeni odgovornosti.

“S obzirom na visinu kazne i imajući u vidu neke druge slučajeve, pa i one koji se vode u BiH, ipak su oni osuđeni za ratni zločin i kao počinioci tog djela”, kaže Tahirović.

Osim Gavrića, Đurđevića i Alića, ranijom presudom za zločine počinjene 1992. na području Zvornika krivnje su oslobođeni Damir Bogdanović, Đorđe Šević i Dragana Đekić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA