11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Izetbegović: Preostaje nam dogovor o resorima, SDA će imati još dva ili tri partnera

Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH usaglasili su principe djelovanja državne vlasti u naredne četiri godine. Potvrdio je to nakon današnjeg sastanka u zgradi Predsjedništva BiH predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

„Mislim da smo time napravili jedan dobar korak. Preostaje dogovor u vezi resora i on će biti nastavljen na nivou delegacija“ – kazao je Izetbegović.

- OGLAS -

 

Što se dogovorenih principa tiče, u njima su, pojašnjava predsjednik SDA, sadržane bitne stvari za BiH, poput ekonomije i integracijskih procesa.

- Advertisement -

 

„Svih integracijskih procesa“ – naglasio je Izetbegović, pojasnivši da aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO-u već da je to nastavak ranije započetih aktivnosti.

 

To je, dodaje, tehničko pitanje za koje su svi preduvjeti napravljeni, a to pitanje je također sadržano u principima. Da li će Vijeće ministara BiH biti formirano do kraja ovog mjesta, zavisi, ističe Izetbegović referirajući se na pesimizam Milorada Dodika, i od predsjednika SNSD-a.

 

„Ako on kaže da je nemoguće, onda je vjerovatno u pravu. Ako se potrudi, što se tiče nas, može sutra“ – izjavio je Izetbegović.

 

Govoreći o potencijalnim partnerima SDA u vlasti, Izetbegović ističe da postoji mogućnost da ih bude više.

 

„Bit će, osim SDA, barem još dvoje ili troje. Svi su, što se mene tiče, dobrodošli i pozvani. Fotelje su najmanji problem. SDA će malo da se povuče i prepusti koju fotelju“ – poručio je predsjednik SDA.

 

Za narednu sedmicu je najavljen sastanak stranačkih delegacija, na kojem će se razgovarati o podjeli resora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA