15 C
Sarajevo
23.09.2024

Narodna pozorišta Sarajeva i Beograda kreću sa saradnjom: Ima neka tajna veza…

Ima neka tajna veza, ona je vrlo kreativna, ona je imaginarna, ona je veza između Beograda i Sarajeva. Nakon tri decenije dva Narodna pozorišta koja imaju iste ansamble: Operu, Balet i Dramu, ponovo kreću sa saradnjom.

“Strašno nam je to značajno, ne samo zbog publike. Značajno nam je zbog nas samih, zbog komparacije šta to mi radimo u svojim pozorištima, značajno nam je i zbog estetske konfrontacije na najbolji mogući način a značajno nam je zbog toga, što ja duboko vjerujem, da bez obzira na sve administrativne, političke i druge granice, mi i dalje živimo južnoslovenski kulturni prostor”, izjavio je ovo Dino Mustafić – direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Realizujemo ovo gostovanje koje smo dogovarali već izvjesno vrijeme. Malo prije smo razgovarali o tome koliko dugo nije postojala razmjena predstava i saradnja između naša dva pozorišta, Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodnog pozorišta iz Sarajeva, i nakon nekoliko decenija dolazi do ove saradnje na institucijalnom nivou”, dodao je producent Vuk Miletić.

- OGLAS -

“Radost igre se nekako poveća kad se dođe u Sarajevo”

Glumicu Vanju Ejdus sarajevska publika imala je priliku gledati na festivalu MESS, a ovo je njena druga posjeta glavnom bh. gradu, piše N1.

- Advertisement -

“Jako sam uzbuđena što ćemo igrati predstavu i što sam došla u Sarajevo. Kao jedna vrsta jugonostalgije i čežnje za svim ovim krajevima naše bivše zemlje”, govori glumica Vanja Ejdus.

Glumce Aleksandra Srećkovića i Danicu Maksimović publika je imala priliku gledati u brojnim prestavama, ovoga puta zajedno na sceni u predstavi “Ožalošćena prorodica” u režiji Jagoša Markovića.

“Radost igre se nekako pojača kad se dođe u Sarajevo. Da bi se dokazali, pokazali da bi svi zajedno živjeli tu neku ekstazu koja može da se doživi i na sceni i sa publikom”, rekla je Maksimović.

Sreću ističe i njen kolega Aleksandar Srećković.

“Prije svega je divno što postoji ova saradnja između sarajevskog i beogradskog Narodnog pozorišta, ja se između ostalog radujem i uzvratnoj posjeti, jako me raduje da pogledam i te nastupe”, naglasio je on.

A uzvratna posjeta je zakazana za 20. i 21. februar, kada će beogradska publika imati priliku pogledati predstavu “To nikad nigdje nije bilo” čiju režiju potpisuje Dino Mustafić, a potom i balet “Žetva” u režiji i koreografiji Edine Papo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA