12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

U ponedjeljak otvorenje: Izložba Breaking Free inspirisana pričama djece rođene zbog rata

Udruženje “Zaboravljena djeca rata” u saradnji sa fotografom iz Beča Sakher Almonem organizuje izložbu i okrugli stol pod nazivom “Breaking free” u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine koji je ponovno pokazao solidarnost i ljudski pristup prema važnim temama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izložba “Breaking Free” inspirisana je pričama djece rođene zbog rata i njihovih majki, borbama koje vode u tišini, nevidljivi u društvu ispunjenom stigmom i diskriminacijom. Izložba, prije svega, šalje ideju solidarnosti, empatije, slobode, jednakosti i izbora.

Prisutni će tokom okruglog stola imati priliku razgovarati sa preživjelim majkama i djecom rođenom zbog rata (djecom koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja i djecom čiji su biološki očevi pripadnici stranih humanitarnih jedinica koji su boravili u BiH u periodu od ‘92 do ‘95. godine).

- OGLAS -

Glavna tema okruglog stola je suočavanje društva sa iskustvima potpuno nevidljivih kategorija u bosanskohercegovačkom društvu, kao i ukazivanje na posljedice pravnog nepostojanja unutar sistema u BiH.

Pored okruglog stola pripremljena je i videoprojekcija koja na originalan način prikazuje proces stigme i diskriminacije, ali stavlja naglasak i na borbu hrabrih pojedinaca i pojedinki (djece rođene zbog rata i žena preživjelih).

- Advertisement -

Djeca rođena zbog rata kroz svoju borbu šalju poruku da žene preživjele silovanje tokom ratne agresije nisu krive za ono što im se desilo i da njihova trauma mora doživjeti društvenu i zakonsku prihvaćenost. 

Otvaranje izložbe i okrugli stol bit će održani u ponedeljak sa početkom u 18 sati. Izložba ostaje otvorena do 14. aprila.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA