22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Tražite štelu za posao? Prestanite! Mostarci otkrili „magičnu formulu”

Završili ste školovanje i sada vas čeka mučna potraga – ona za poslom. Nakon neuspjele potrage, često i višegodišnje, kažu vam da „potražite štelu“. Gdje ćete je naći? Mostarci vas pozivaju na premijeru predstave koja će se održati u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ 1. decembra, sa početkom u 20:00 sati.

Potraga za poslom jedan je od gorućih problema u Bosni i Hercegovini. Prema Agenciji za rad i zapošljavanje, u našoj je državi nezaposleno 30,7 posto stanovništva. Edisa Demić, koordinatorica Udruženja „Dignitet“, smatra da je uzročno-posljedična veza visoke stope nezaposlenosti upravo korupcija i moć koja iz nje proizlazi.

Umjetnošću protiv sunovrata društva: „Ti, ja i Štela“ na daskama koje život znače

- OGLAS -

Kako se boriti protiv ove pošasti društva? Izgleda da su Mostarci pronašli „magičnu formulu“: umjetnošću protiv korupcije!

Predstava „Ti, ja i Štela“ premijerno će biti prikazana pred mostarskom publikom sutra u 20:00 sati, dok će se reprizna predstava moći pogledati 13. decembra. Kako je kazala Demić za FACE, ova je predstava nastala u okviru projekta „On my own – Neću štelu Vol. II“ i mimetična je.  

- Advertisement -

„Predstava ‘Ti, ja i Štela’ nam kroz humor spojen sa umjetnošću pokazuje realnu svakodnevnicu jednog mladog para koji samo želi da ima pristojne uvjete za normalan život: da formira porodicu i da ostane u svojoj zemlji”, naglašava ona.

Sveprisutni problem korupcije u našem društvu potakao je autora i režisera Ivu Čarapinu da ga umjetnički problematizira. Već je sami naslov predstave ekspozicijski „obrađen“, a mlada mostarska ekipa zakoračila je u prilično netaknut i opkoljen svijet poljuljanih vrijednosti. Demić je naglasila da korupcija često proizvodi lančane reakcije i vremenom postane i porodična opsesija.

„Predstava ilustrovano pokazuje da su i članovi porodice spremni da pristanu na različite ucjene kako bi njihovi bližnji dobili posao te da ih na taj način zadrže u BiH. Trud, zalaganje, učenje, kvalitet bi trebali biti naše vrijednosti i naše prednosti“, kazala je Demić.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA