22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Preminuo bosanskohercegovački pjesnik i književni kritičar Željko Grahovac

Bosanskohercegovački pjesnik i književni kritičar, Željko Grahovac, preminuo je u 67. godini.

Prve eseje i prikaze objavio je u časopisu “Dijalog”. Prvu knjigu poezije pod naslovom “Sveto rastrojstvo” objavio je 1986. godine. Bio je član Udruženja književnika Bosne i Hercegovine. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa “Život”, a od kraja 2009. uređivao je “Bosansku vilu”.

Stručne radove (eseje, studije, književne prikaze, osvrte) i pjesničke tekstove objavljivao je poslije rata u dvadesetak književnih časopisa u BiH i u okruženju.

- OGLAS -

Kao urednik, priređivač, redaktor ili recenzent sudjelovao je u pripremi i u objavljivanju više od stotinu knjiga iz tekuće književne produkcije u BiH, u razdoblju od 1998. do 2016. godine.

Za više izdavača priredio je lektirska izdanja ili izbore iz opusa brojnih značajnih autora i snabdio ih metodičkim predgovorima ili pogovorima (A. G. Matoš, M. Ć. Ćatić, Ć. Sijarić, S. Kolar, T. Kulenović, K. Mahmutefendić, S. Arnaut, A. Hromadžić, Š. Pandžo, V. Nazor, A. Vuletić).

- Advertisement -

Posebno treba spomenuti njegov priređivački, urednički i lektorski rad u pripremi izbora iz Homerovih epova “Ilijada” i “Odiseja” (po prepjevima T. Maretića), kao i kompletno upjevavanje Milenićevog prevoda “Epa o Gilgamešu” te projekt upjevavanja Maretićevog prijevoda “Eneide”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA