22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

U 73. godini preminula jugoslovenska i hrvatska književnica Dubravka Ugrešić

Jugoslovenska književnica Dubravka Ugrešić preminula je danas u 73. godini u Amsterdamu javili su iz Multimedijalnog instituta iz Zagreba, a vijest je prenio toprtal.

Dubravka Ugrešić rođena je u Kutini 27. marta 1949. godine. Završila je komparativnu i rusku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Institutu za teoriju književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu radila je gotovo dvadeset godina.

Bila je književnica, esejistica i prevoditeljica, a najpoznatija je po svom romanu “Štefica Cvek u raljama života”, po kojem je hrvatski reditelj Rajko Grlić 1984. godine snimio film “U raljama života”. Njen roman “Forsiranje romana reke” iz 1988. godine, dobitnik je NIN-ove nagrade za najbolji roman godine.

- OGLAS -

Živjela je u Amsterdamu te povremeno predavala na američkim i evropskim univerzitetima te pisala za razne evropske časopise. Neka od njenih najpoznatijih romana su “Muzej bezuvjetne predaje”, “Ministarstvo boli” i “Baba Jaga”. U koautorstvu s Aleksandrom Flakerom 1984. godine, uredila je Pojmovnik ruske avangarde. Njeni romani i zbirke eseja prevedeni su na gotovo sve evropske jezike i nagrađivane međunarodnim nagradama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA