22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Bh. karikaturista Rešad Sultanović osvaja svijet: Umjetnik koji je objedinio legendarne Beatlese i migrantsku krizu

Poznati bosanskohercegovački karikaturista, Rešad Sultanović, na XXIII Internacionalnom bijenaleu grafičkog humora osvojio je počasno spominjanje u kategoriji “Politička satira”. 

Obavijest na oficijelnoj stranici XXIII Internacionalnog bijenalea grafičkog humora

Umjetnost u službi demistificiranja društvenih anomalija

Sultanovićevo se ime i prezime našlo tako među skoro četiristo učesnika iz cijelog svijeta. Na konkurs je, kako su naveli organizatori, pristiglo hiljadu radova, a autori iz Kine, Irana, Kube, Turske, Brazila, Italije, Rumunije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Srbije dali su svoj doprinos ukazavši na društvene anomalije putem umjetnosti.

- OGLAS -

Autori su na alegorijski način oslikali sve “izopačenosti” društva u cjelini, a bh. karikaturista, Rešad Sultanović, na dvosmislen se način “poigrao” sa jednom od najaktuelnijih tema u našem društvu, koja ima i globalni karakter – migracijama.

Inspirativni bh. karikaturista objedinio dvije svjetske “začudnosti” – legendarne Beatlese i migracije

- Advertisement -

Kako je Sultanović kazao za FACE, svojom je karikaturom htio ukazati na problem s kojim se svijet suočava – migrantskom krizom.

Bh. karikaturista bio je inspirisan albumom legendarnih Beatlesa. Riječ je o jedanaestom studijskom albumu “Abbey Road”. Podsjećamo, ovo je jedini album Beatlesa, legendarne britanske rock grupe, na kojem nisu prikazani autori ili naziv, a svojevremeno je EMI smatrao da se ploča neće prodavati. Naravno, suvišno je i kazati da je album dosegao planetarnu popularnost, a prodan je u devetnaest miliona primjeraka.

Originalni cover albuma Beatlesa

Takmičenje na kojem je Sultanović učestvovao organiziralo je Udruženje humorista i karikaturista iz Unije kubanskih novinara i Muzeja humora “San Antonio de los Baños”. Takmičenje je bilo podijeljeno po kategorijama, pa su autori mogli priložiti svoje radove u kategorijama: “Opći humor”, “Lična karikatura”, “Politička satira” i “Crtani”.  

Pored bh, karikaturiste Rešada Sultanovića, i Miroslav Jakovljev iz Srbije je također dobio počasno spominjanje u istoj kategoriji.

Rešad Sultanović je istaknuti umjetnik, koji je dosad osvojio preko trideset domaćih i međunarodnih nagrada, a ponosni je vlasnik oko stotinu priznanja. Kako je potvrdio za FACE, uskoro bismo mogli očekivati i njegovu novu samostalnu izložbu. 

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA