22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Zaboravljeni Rembrandtovi portreti pronađeni nakon dva stoljeća, idu na aukciju

Dva “iznimno rijetka” Rembrandtova portreta koja su do sada bila nepoznata historičarima umjetnosti, iskopana su u privatnoj zbirci jedne porodice i naći će se na aukciji u julu.

Slike koje vise na zidovima muzeja samo su vrh ledenog brijega svijeta umjetnosti. Mnoga poznata, čak i nepoznata djela nalaze se u privatnim zbirkama, dugo su u vlasništvu i često ih dragocjeno čuvaju porodice koje ih prenose generacijama.

Ponekad bi u tom procesu znanje o važnosti djela moglo jednostavno izmaknuti. Jedna francuska porodica nedavno je otkrila da je “lažna” slika koja visi u njihovoj TV-sobi zapravo autentično i kultno djelo Pietera Brueghela Mlađeg. Slično tome, porodica u Velikoj Britaniji pozvala je procjenitelja Christie'sa u svoj dom, samo da bi otkrila da su dva mala portreta u njihovoj zbirci zapravo davno zaboravljena djela Rembrandta van Rijna.

- OGLAS -

Rembrandt je nizozemski stari majstor odgovoran za renesansna remek-djela kao što su Noćna straža i Lekcija anatomije dr. Nicolaesa Tulpa. Sa svojim golemim repertoarom krajolika, grafika, portreta i narativne umjetnosti, Rembrandt je simbol nizozemskog zlatnog doba, bogatog razdoblja sjeverne renesanse u kojem su cvjetali umjetnost, kultura i pomorstvo. Međutim, njegov talent za izražajna lica i lijepo izrađeno osvjetljenje najbolje su prikazani u njegovim portretima, uključujući njegovih 80 danas poznatih autoportreta.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ARTnews (@artnews)

Dva “nova” portreta otkrivena u Velikoj Britaniji pokazuju ovaj nevjerovatan talenat. Visoki samo osam inča, ovo su najmanje poznati portreti umjetnika. Henry Pettifer, međunarodni zamjenik voditelja slika starih majstora u Christie'su, opisao ih je za CNN kao “male, vrlo intimne, vrlo spontane”.

- Advertisement -

Nakon nekih istraživanja od otkrića prije nekoliko godina tokom rutinske procjene zbirke nepoznate porodice, čuvari su identificirani kao Jan Willemsz van der Pluym i njegova supruga Jaapgen Carels. Van der Pluym je bio bogati vodoinstalater u gradu Leidenu. Sin para oženio je Rembrandtovu sestričnu, a sam par se 1635. godine uselio k slikarevoj majci u Leiden. Te je godine slikar stvorio ove nevjerojatne portrete, piše MyModernMet.

Nalaz je izvanredan iz nekoliko drugih razloga. Kao prvo: ima izvrsno porijeklo. Ovo je put kojim umjetničko djelo prelazi iz ruke u ruke, što je idealno dobro dokumentirano da se pokaže autentičnost.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Christie's (@christiesinc)

“Ono što je izvanredno je da su slike bile potpuno nepoznate”, rekao je Pettifer. Nikad se nisu pojavili ni u jednoj Rembrandtovoj književnosti 19. ili 20. stoljeća, tako da su bile potpuno nepoznate. Prenošene kroz porodicu Van der Pluyma, slike su zatim prodane u Varšavi 1760. prije nego što su prošle kroz zbirku barona d’Ivryja u Parizu 1820. do Jamesa Murraya, prvog barona Glenlyona.

Godine 1824. djela su prodana u Christie's, u katalogu označena kao “Rembrandt — vrlo živahna i fino obojena”. Od tog datuma u vlasništvu su porodice sadašnjih vlasnika.

Kada ovakva djela izađu u javnost, otvaraju nove puteve naučnicima za razmatranje cijelog kanona Rembrandtovog djela. Djela su proteklih godina proučavali stručnjaci Rijksmuseuma u Amsterdamu. Sada će ponovno biti ponuđeni u Christie's, gotovo tačno 200 godina otkako su se posljednji put pojavili na aukciji. Ako budete u New Yorku ili Amsterdamu u junu ili u Londonu, moći ćete vidjeti slike na pretprodajnoj izložbi prije aukcije 6. jula 2023.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA