11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Urađena replika dijela uništenog oltara u hramu u Palmyri

Samoproglašena Islamska država zauzela je Palmyru u maju 2015. i uništila mnoge njezine drevne građevine i objekte, dok je pljačkala druge kako bi mogla finansirati svoje operacije.

U hramu je u oktobru 2015. godine uništen dio kamenog oltara, ali je talijanski tim uspio da ga ponovo izgradi koristeći 3D tehnologiju i kamenorezačke radove.

“Novi oltar identičan je originalnom sa svim njegovim detaljima i ukrasima jer je 3D tehnika vrlo razvijena”, rekao je Mamoun Abdul Karim, bivši šef odjela za antikvitete sirijske vlade.

- OGLAS -

“Ali to nije zamjena za izvorni objekt”, dodao je.

Novi oltar je dugačak četiri metra i građen je kombinacijom plastike i poliranog kamena, rekla je Frances Pinnock sa Univerziteta Sapienza u Rimu, voditeljica naučnog tima koji je radio na procesu izgradnje.

- Advertisement -

Naglasila je da su predložili izgradnju replike kao emocionalni odgovor na uništavanje, ali i da vide je li naučno moguće rekonstruirati ono što je uništeno.

Abdul Karim pozvao je međunarodnu zajednicu da uloži jednake napore kako bi obnovila sirijsku Palmyru kao što to čini u obnovi katedrale Notre Dame u Parizu, koja je oštećena u požaru prošle sedmice.

“To je međunarodna odgovornost”, rekao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA