15 C
Sarajevo
21.09.2024

Belma Krajišnik: Omaž djetinjstvu 90-tih i 2000-tih

Gledam ovu današnju djecu kako se stalno nešto bune zbog ovog ili onog. Krivo im je ako nemaju telefon najnovije generacije, ako im Instagram pukne na sat vremena ili ako se desi da tokom cijelog jednog dana ne radi 3G.

Piše: Belma Krajišnik

Nerviraju se zbog neočekivanog i glupog kraja serije, od roditelja traže stotine maraka za nove konzole i markiranu odjeću. Sa svojim željama tjeraju roditelje u kredite, jer na maturskim večerima moraju pronosati haljine i cipele koje koštaju kao jedna prosječna plata u FBiH i još uz to masno plaćaju kozmetičare, frizere i svo prateće osoblje.

- OGLAS -

Sve ja razumijem, vrijeme nam pred očima prolijeće bolesno brzo i isto tako brzo stižu i prolaze novi trendovi. Samo mi nekad žao. Često mi je žao.

Žao mi što ta djeca ne znaju kako je pobjeći sa zadnjeg časa da odgledaš zadnju epizodu Esmeralde koja te neće razočarati kao Game od Thrones. Ne znaju šta je kupiti SIM karticu za 50 KM i dobiti toliko kredita kojeg nemaš gdje potrošiti. Ne znaju šta je na telefonu kliknuti tri puta na jednu tipku da bi dobili traženo slovo, izvući antenu od Ericssona i radovati se što jedini u društvu imaš ekran koji može mijenjati boje.

- Advertisement -

Boga mi, ne znaju ni šta je dobiti kompjuter u vrijeme kada je vrhunac bilo cjelodnevno crtanje u Paintu i igranje Solitare-a. Ne znaju šta je napetost u igranju Minesweeper-a. Ne znaju ni šta je kada te mama tjera da učiš, ti odbijaš, a ona podigne slušalicu od telefona i prekine ti Dial-up.

Ne znaju šta je u prvom razredu zavrnuti rukave od jakne pa ih odvrnuti u trećem, a onda u četvrtom jaknu proslijediti nekom mlađem. Ne znaju kako je okupiti talentovane ljude u familiji i prepustiti se da te spreme za maturu, dok si se od glave do pete obukao za dvocifren iznos.

Ne znaju kako boli glava kad te neko pogodi Nokiom 3310.

Sve ja razumijem, vrijeme nam pred očima prolijeće bolesno brzo, rekoh.

Samo mi je žao što današnja djeca nisu nasmijana i sretna kao mi onomad.

Iskreno, dječije, punog srca.

Ili jesu. Sve nešto na silu. Čuditi će se i oni za nekoliko godina. Šta li nas čeka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA