11 C
Sarajevo
24.10.2024

WHO: Deseto dijete u Gazi umrlo od gladi

Ako se nešto ne promijeni, glad je gotovo neizbježna u sadašnjim uslovima, rekao je portparol OCHA-e

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je saopštila da je desetoro djece umrlo od gladi u opkoljenoj palestinskoj enklavi Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

„Zvanični zapisi, juče ili jutros, govore da je deseto dijete zvanično registrovano u bolnici kao umrlo od gladi”, rekao je portparol WHO Christian Lindmeier na brifingu Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi.

Lindmeier je upozorio da su nezvanične brojke “nažalost vjerovatno veće”.

- OGLAS -

Jens Laerke, portparol Kancelarije UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), rekao je da je ekstremna nestašica hrane “gotovo neizbježna” u trenutnim okolnostima.

„Ako se nešto ne promijeni, glad je skoro neizbježna u sadašnjim uslovima“, rekao je on i dodao da su u mogućnosti, voljni i sposobni da urade nešto po tom pitanju, ali da uslovi moraju da budu adekvatni.

- Advertisement -

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 30.228 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA