13.8 C
Sarajevo
09.05.2024

Epidemija velikog kašlja se rapidno širi u KS! Nevakcinisanje djece kobno i pogubno!

Prije desetak dana u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija velikog kašlja.
Koliko je opasna ova bolest otkriva doktorica Sana Trhulj iz Hitne pomoći Sarajevo.

Dok se bavimo politikom, cjepkamo nadležnosti, spinujemo o ugroženosti razmaženih političara, rijetko se ko sjeti pričati o stvarnom životu i problemima koje on nosi. Veliki kašalj bolest je koja je bila iskorijenjena, ali trend nevakcinisanja djece vratio je ovu, donedavno, izumrlu bolest.

Prije skoro deset dana, u Kantonu Sarajevo proglašena je epidemija velikog kašlja. Tu je odluku donijelo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

Zarazna bolest – Pertussis, a koja je poznata pod nazivom „veliki kašalj“ alarmirala je medicinske radnike, ali i Ministarstvo zdravstva zbog izrazito lahke prenosivosti s jedne na drugu osobu. Iako se činilo da je ova bolest iskorijenjena, situacija na terenu ipak pokazuje da nije.

- OGLAS -

Dr. Sana Bradarić, iz Hitne pomoći KS, za FACE je kazala da ovu bolest uzrokuje gram negativna bakterija Bordetella Pertussis i postoje tri stadija kliničke slike oboljelih.

„Prvi stadij je kad se javljaju simptomi slični gripi.

- Advertisement -

Šta je „veliki kašalj“?

Veliki kašalj akutna je infektivna bolest dišnog sistema koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Prenosi se s jedne na drugu osobu kapljičnim putem i ostavlja ozbiljne posljedice – pogotovo kod djece i novorođenčadi. Potcrtava se da su djeca i novorođenčad pod najvećim rizikom obolijevanja, te se preporučuje poduzimanje određenih mjera, kako ne bi došlo do razvoja ove bolesti.

Koji su simptomi?

Simptomi se postupno razvijaju i prati ih nekoliko stadija. Nakon perioda inkubacije, koji traje od sedam do deset dana, simptomi postaju biti očigledni i slični su prehladi. Nos počinje curiti; pojavljuje se blaga temperatura; prisutno je kihanje, te naposljetku i suhi kašalj. Taj kašalj postaje mnogo ozbiljniji u periodu koji slijedi!

Kašalj potom postaje jači i može biti praćen gušenjem i dišnim poteškoćama, a može uzrokovati i povraćanje. Naposljetku, pojavljuje se pneumonija, dehidracija… Novorođenčad može patiti i od apneje.

Napadi kašlja mogu uzrokovati i povećanje pritiska u glavi i izazvati potencijalno krvarenje u mozgu, a može se pojaviti i encefalopatija.

Prevencija i liječenje velikog kašlja

Oboljeli nakon dobivanja dijagnoze bivaju podvrgnuti antibiotskom liječenju, ali ključna je prevencija, odnosno vakcinisanje dojenčadi u prva dva mjeseca života. Kasnije, tokom adolescencije, tinejdžeri primaju dodatne dvije doze i tako stječu zadovoljavajuću imunu zaštitu. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA