23 C
Sarajevo
17.05.2024

Evo kako su predstavnici iz BiH i ostalih zemalja glasali za članstvo Kosova u Vijeću Evrope

Od 29 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSSE), koji su sinoć glasali protiv preporuke o članstvu Kosova u ovom tijelu, njih osmoro je iz Španije. Predstavnici iz Bosne i Hercegovine glasali su podijeljeno.

Protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope sem poslanika iz Španije, glasala su i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Njemačke.

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije.

- OGLAS -

Protiv je bili i sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine. Preostali predstavnici iz BiH, Sabina Ćudić i Saša Magazinović, glasali su za.

Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan poslanik iz Njemačke.

- Advertisement -

Za prijem je glasao je 131 od 171 prisutnog člana PS SE.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA