11.6 C
Sarajevo
04.10.2024

Ruski lobisti ušli na Zapad: Evo šta je istina u vezi s operacijom razaranja “Sjevernog toka”

WSJ objavio je članak u kojem se tvrdi da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski navodno odobrio operaciju detonacije "Sjevernog toka", a zatim je navodno bezuspješno pokušao otkazati.
"I evo čudnog neslaganja. Akciju bi trebalo otkazati, ali očigledno ne može, kako se ne bi diskreditovali njeni učesnici, koji inače još ništa nisu uspjeli da urade. Vrlo je sumnjivo da bi glavni vojni komandant lično nadgledao specijalnu operaciju u inostranstvu, što apsolutno nije u njegovoj nadležnosti", kaže Levchenko.

Bivši ukrajinski diplomata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za „Face.ba“ piše o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i svijetu.

„'The Wall Street Journal’ (WSJ) objavio je članak u kojem se tvrdi da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski navodno odobrio operaciju detonacije ‘Sjevernog toka’, a zatim je navodno bezuspješno pokušao otkazati. Prema materijalu, u maju 2022. nekoliko visokih ukrajinskih vojnih zvaničnika i biznismena okupilo se na sastanku, na kojem je jedan od prisutnih predložio radikalan korak – uništavanje ‘Sjevernog toka’. Navodno je postignut dogovor da privrednici finansiraju i pomognu realizaciju projekta, jer vojska za to nije imala sredstava. Prema neimenovanim osobama koje su navodno učestvovale u operaciji, za implementaciju plana bilo je potrebno 300.000 dolara. U operaciji je navodno bila uključena mala iznajmljena jahta ‘Andromeda’ sa posadom od šest ljudi, među kojima su bili i obučeni civilni ronioci.

List tvrdi da je predsjednik Volodimir Zelenski u početku usmeno odobrio plan, ali je kasnije, kada je CIA saznala za to i zatražila od predsjednika Ukrajine da zaustavi operaciju, naredio da se ona zaustavi. Ipak, prema američkom izdanju, zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji, koji je navodno nadgledao operaciju, odlučio je da nastavi s planom. Navodno je u pripremu napada na ruske gasovode uključio najbolje ukrajinske oficire za specijalne operacije, koji imaju iskustva u organizovanju rizičnih tajnih misija protiv Rusije. Publikacija, oslanjajući se na svjedočenje neprovjerenih ukrajinskih izvora, tvrdi da je Zalužnji rekao predsjedniku da ne može da zaustavi specijalnu operaciju, jer je diverzantska grupa, nakon što je poslata, bila bez kontakta sa spoljnim svijetom i ne može se vratiti, jer bi svaki kontakt s njom mogao ugroziti operaciju…

- OGLAS -

I evo čudnog neslaganja. Akciju bi trebalo otkazati, ali očigledno ne može, kako se ne bi diskreditovali njeni učesnici, koji inače još ništa nisu uspjeli da urade. Vrlo je sumnjivo da bi glavni vojni komandant lično nadgledao specijalnu operaciju u inostranstvu, što apsolutno nije u njegovoj nadležnosti. Vojna obavještajna služba bi to uvjetno mogla učiniti, ali je odgovorna samo predsjedniku i ministru odbrane. Dakle, od samog početka priče od WSJ vidimo ozbiljnu manipulaciju čiji je zadatak da sije nepovjerenje predsjednika Ukrajine prema vrhovnom komandantu Oružanih snaga, koji očigledno sebi dozvoljava radnje koje su nije tipične za njegove funkcije. Već smo ranije bili svjedoci raspirivanja sukoba između predsjednika V. Zelenskog i generala V. Zalužnog. I ruska strana je bila vrlo aktivno uključena u to, koristeći društvene mreže.

S obzirom na to da naručilac takvog sukoba može biti samo Moskva, moguće je da je WSJ prenio upravo želje Kremlja. V. Zalužnji, koji je trenutno ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji, u potpunosti je demantovao izjave WSJ, rekavši da nikada ne bi mogao da učestvuje u specijalnim operacijama u inostranstvu, što ni na koji način ne može biti dio njegove nadležnosti kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga. To je jasno svima osim spomenutom američkom izdanju, odnosno autoru materijala. Osim toga, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, Mihajlo Podoljak, izrazio je uvjerenje da je pitanje podrivanja ‘Sjevernih tokova’ u interesu same Moskve da okrivi treću stranu.

- Advertisement -

Podsjetimo, Danska i Švedska su vodile vlastite istrage, a one su zatvorene. Poljska je generalno bila vrlo skeptična prema izjavama Moskve… a Njemačka je, iako još vodi istragu, rekla da njeni rezultati ni na koji način neće utjecati na odnose sa Ukrajinom, izjavio je zamjenik glasnogovornika Njemačke vlade Wolfgang Buchner. Nedavno je mađarski premijer Viktor Orban optužio Sjedinjene Američke Države za podrivanje gasovoda ‘Sjeverni tok’, iznoseći narativ Vladimira Putina da su korisnik ovog čina uništavanja gasovoda u Baltičkom moru, bez sumnje, samo Sjedinjene Američke Države… a sada je materijal američkog izdanja, međutim, isključivo u interesu Kremlja.

Sve spomenute osobe iz Ukrajine, koje publikacija želi da poveže na dizanju gasovoda u Baltičkom moru, to nikada nisu zvanično potvrdile. Anonimni izvori WSJ-a zahtijevaju pomno ispitivanje. U trenutku kada cijeli svijet komentariše ofanzivu ukrajinskih trupa na Kursku oblast, Kremlj očajnički želi da pažnju svjetskih medija prebaci na druge događaje. Nažalost, takve manipulacije Moskve nailaze na podršku u nekim masovnim medijima, posebno onima povezanim s ruskim lobistima.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA