21 C
Sarajevo
27.09.2024

U SAD-u izvršeno drugo pogubljenje kontroverznom metodom

U Sjedinjenim Državama je izvršeno drugo pogubljenje dušikom, što je kontroverzna metoda koju su američki i europski veterinari smatrali neprihvatljivom za eutanaziju većine životinja.

59-godišnji Alan Eugene Miller proglašen je mrtvim u 18:38 po lokalnom vremenu u zatvoru u južnoj Alabami. Miller se tresao i drhtao oko dvije minute, nakon čega je uslijedilo oko šest minuta otežanog disanja tokom kojih se borio da dođe do zraka, piše Associated Press.

Smrtonosna metoda uključuje stavljanje respiratorne maske na lice i dovođenjem čistog dušika. Nedostatak kisika uzrokuje smrt gušenjem. Millerove posljednje riječi bile su: “Nisam učinio ništa da bih bio ovdje” i “Nisam učinio ništa da bih bio osuđen na smrt”, prema izvjestiteljima koji su svjedočili njegovoj smrti. Zamolio je svoju obitelj i prijatelje da se “pobrinu” za nekoga, ali nije bilo jasno čije je ime rekao, prenosi index.hr 

- OGLAS -

Glas mu je na trenutke bio prigušen maskom koja mu je pokrivala lice od čela do brade. Miller je pogubljen zbog pucnjave iz 1999. godine u kojoj su ubijena trojica njegovih suradnika – Lee Holdbrooks, Christopher Scott Yancy i Terry Jarvis.

“Večeras je konačno zadovoljena pravda za ove tri žrtve. Njegova djela nisu bila rezultat ludila, nego čistog zla. Njegovi gnusni zločini zauvijek su promijenili tri obitelji i molim se da mogu pronaći utjehu nakon svih ovih godina”, poručila je Kay Ivey, guvernerka Alabame.

- Advertisement -

Prvo pogubljenje dušikom provedeno je, također u Alabami, u januaru. Očevidac je tada za Associated Press opisao kako je izgledalo pogubljenje 58-godišnjeg Kennetha Smitha.

“Smith se počeo snažno tresti, uvijati i grčiti, kao da ima napadaj. Silina njegovih pokreta uzrokovala je da se kolica barem jednom vidljivo pomaknu. Podigao je glavu s kolica i zatim pao natrag”, prisjetio se očevidac.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA