20 C
Sarajevo
27.09.2024

Čelnici Hamasa poručili svjetskim liderima: “Izađite iz dvorane kada Netanyahu bude govorio u UN-u”

Čelnici palestinskog pokreta Hamasa pozvali su svjetske lidere da napuste dvoranu tokom današnjeg obraćanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi na taj način protestirali zbog izraelskih napada u Pojasu Gaze.

“Napuštanje dvorane je najmanje što se može učiniti da se izrazi odbacivanje i osuda genocida koji je u toku u Gazi“, naveo je u saopćenju jedan od zvaničnika Hamasa Izzat al-Rishq.

Rishq je Netanyahua nazvao “malim Hitlerom“, optužujući ga da je organizirao masovno ubijanje palestinskih civila u Gazi i Libanu.

- OGLAS -

“Netanyahu je ubio više od 41.000 civila, uključujući 17.000 djece i oko 200 novorođenčadi u Gazi“, rekao je Rishq, dodajući da su mete izraelskih napada bile i bolnice, džamije, crkve i kampovi za raseljene osobe.

Dodao je da Netanyahu nastavlja napad s potpunim zanemarivanjem rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre i ignorirajući naredbe Međunarodnog suda pravde.

- Advertisement -

“Ovog čovjeka treba uhapsiti i smatrati odgovornim za njegove zločine“, rekao je Rishq, pozivajući svjetske lidere da bojkotuju govor i ne daju Netanyahuu platformu, prenosi Anadolu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA