16.6 C
Sarajevo
28.09.2024

Južnoamerička zemlja proglasila vanredno stanje: “Živimo pod opsadom organizovanog kriminala”

Poslovna udruženja u Peruu oglasila su se i upozorila na to da zemlja “gubi bitku” protiv organizovanog kriminala, nakon što je eskalacija iznuda prisilila vladu da pozove vojsku da pomogne policiji u jačanju sigurnosti u glavnom gradu Limi.

Vlada Perua, u četvrtak je proglasila vanredno stanje u 12 okruga Lime u trajanju od dva mjeseca, a jučer u još dva, nakon što su vozači autobusa u gradu stupili u štrajk, tražeći veću zaštitu od vlasti zbog talasa iznuda i napada.

“Živimo pod opsadom organizovanog kriminala koji je preuzeo kontrolu nad zemljom u alarmantnoj odsutnosti države” – navelo je više od 20 trgovinskih udruženja u zajedničkoj izjavi.

- OGLAS -

Navode da su kriminalne organizacije našle mjesto u industriji, trgovini, do uvozno-izvoznih kompanija, restorana, pa čak i kozmetičkih salona.

“Nijedna naša djelatnost, bez obzira na veličinu ili sektor, nije sigurna od iznude” – rekli su. Poslovna udruženja kažu da se organizovani kriminal pojačava jačanjem ekonomskih aktivnosti koje djeluju izvan zakona, poput ilegalnog rudarenja, za koje kažu da se infiltriralo u politiku.

- Advertisement -

Rudarske firme izvijestile su da su naoružani ljudi ponovo napali njihova postrojenja i da su povezani s ilegalnim rudarima.

Vanredno stanje, koje ukida neka prava građana u vezi s besplatnim prevozom, dolazi usred pritiska udruženja radnika, i civilnog društva za dodatnim mjerama za borbu protiv kriminala koji prijeti ekonomiji zemlje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA