10 C
Sarajevo
30.09.2024

Izrael bombardovao Hute 1.800 kilometara od granice: Ključna luka u plamenu

Izraelske odbrambene snage su pokrenule vazdušne napade na Hute u Jemenu, te su tom prilikom bombardovali grad Hodeida i obližnjoj luci Ras Isa u zapadnom Jemenu.

Vojska je saopćila da je nekoliko desetina aviona izraelskog vazduhoplovstva, među kojima su bile špijunske letjelice i avioni za dopunjavanje goriva, učestvovalo u napadima na položaje militanata koji su udaljeni oko 1.800 kilometara od Izraela.

Udari su bili usmjereni na lokacije koje Huti koriste u vojne svrhe u Hodeidi i obližnjoj luci Ras Isa u zapadnom Jemenu.

- OGLAS -

Na snimcima na društvenim mrežama, koje objavljuju izraelski mediji, vidi se kako se dim diže iz tog područja.

Snimke nije moguće nezavisno provjeriti.

- Advertisement -

“IDF je napala elektrane i luke koje se koriste za uvoz nafte. Huti koriste ciljanu infrastrukturu da prenose iransko oružje u region i naprave zalihe nafte za vojne svrhe” – navodi IDF i dodaje da su napadi izvedeni kao odgovor na nedavne napade Huta balističkim projektilima na Izrael.

Također, može se smatrati da napadi dolaze kao odgovor na pokušaj napada Huta na aerodrom Ben Gurion na koji je sletio avion izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu), koji se vraćao iz Sjedinjenih Američkih Država nakon obraćanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Izraelska vojska je objavila da je raketa presretnuta i oborena. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA