5 C
Sarajevo
01.10.2024

SAD šalje nekoliko hiljada dodatnih vojnika na Bliski istok

Sjedinjene Države će poslati “nekoliko hiljada” dodatnih vojnika na Bliski istok kako bi pojačale sigurnost i bile spremne braniti Izrael ako bude potrebno, potvrdio je Pentagon.

Glasnogovornica Sabrina Singh navela je kako će se pojačati i prisutnost zračnih snaga. Mlažnjaci su prvotno trebali zamijeniti eskadrile koje su već bile tamo, ali sada će oba ostati kako bi se udvostručila zračna moć.

“Mlažnjaci nisu tu da pomognu u evakuaciji Oni su tu radi zaštite američkih snaga” – kazala je Singh.

- OGLAS -

Benjamin Netanyahu večeras će sazvati ministre iz izraelskog kabineta za sigurnost, priopćio je njegov ured.

Nakon sastanka, izraelski čelnik održat će konsultacije s ostalim ministrima, izvještava izraelski medij Kan usred sve većih spekulacija da bi Izrael mogao uskoro pokrenuti kopneni upad u Libanon.

- Advertisement -

U međuvremenu, izraelska vojska saopćila je da je borbenim avionima uništila lanser raketa zemlja-zrak stacioniran blizu međunarodne zračne luke u Bejrutu.

“Pozicioniranje izraelskih snaga sugerira da bi kopneni upad mogao biti neizbježan” – rekao je američki dužnosnik za Reuters.

Izvještaj dolazi nakon što je Washington Post citirao američkog dužnosnika koji je rekao da je Izrael obavijestio SAD da planira ograničenu kopnenu operaciju u Libanonu koja bi mogla započeti uskoro.

Izraelske specijalne snage već su provodile istražne operacije unutar Libanona, potvrdio je izraelski dužnosnik za NBC News. Objasnio je kako su operacije bile osmišljene za prikupljanje obavještajnih podataka i ispitivanje položaja Hezbolaha.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA