7 C
Sarajevo
22.10.2024

STRAŠNO UPOZORENJE dr. Dreškovića: “Donju Jablanicu bi mogao zadesiti gori, katastrofalniji scenarij!”

„More kamenja – milioni tona sručili su se na Donju Jablanicu! Kamenolom i dalje nestabilan! U slučaju novih padavina, klizište i bujice bi se mogle ponovo aktivirati! Šaljem upozorenje i građanima, i vlastima, i službama da se pod hitno osigura teren kamenoloma iznad Donje Jablanice“, upozorava dr. Nusret Drešković.
Hadžifejzović: "Ovo niko ne pita... Može li se u Jablanici ponoviti katastrofa?" Drešković: "Moglo bi! Ogromna stijenska masa opet može da se pokrene! Taj teren je još uvijek nestabilan! Može se desiti i još gori scenarij! Sve je pokrenuto! Nije bezbjedno! Moja preporuka je da se više ni bušilica na tom terenu ne upali! Dio je skliznuo, a dio ostao! Uz malo izraženije padavine, sve bi se opet moglo ponoviti i skliznuti! Mora se povesti računa da se provede istraživanje pod hitno, da se poduzmu mjere na stabilizaciji tog mora kamenja! Nikada u trideset godina iskustva nisam vidio ovakav ambijent!”

Hadžifejzović: “Šta ste vidjeli tamo gdje je sve srušeno?”

Drešković: “Nakon ovog obilaska i informacija, zaključili smo da su se dva faktora poklopila. Meteorološki faktor koji je nastao kao posljedica dugotrajnih suša! Dodatni faktor za ovakav scenarij: kamenolom koji je bio aktivan. Primijetili smo dva velika bujična potoka iznad kamenoloma i ta bujica je pokrenula materijal.”

Hadžifejzović: “Šta ako se opet to desi, talas, superćelija? Može li se opet ponoviti?”

- OGLAS -

Drešković: “Moglo bi! Ogromna stijenska masa opet može da se pokrene! Taj teren je još uvijek nestabilan! Može se desiti i još gori scenarij! Sve je pokrenuto! Nije bezbjedno! Moja preporuka je da se više ni bušilica na tom terenu ne upali! Dio je skliznuo, a dio ostao! Uz malo izraženije padavine, sve bi se opet moglo ponoviti i skliznuti! Mora se povesti računa da se provede istraživanje pod hitno, da se poduzmu mjere na stabilizaciji tog mora kamenja!”

Hadžifejzović: “Cijela BiH je takva: ili su kuće na brdu ili pod brdom. Šta je BiH, je li opasna zona?”

- Advertisement -

Drešković: “Opasna je! U 2023. je 1,1 stepeni Celzija linearna temperatura. Prešli smo u Sarajevu tu crvenu liniju. BiH je u crvenoj zoni, kao i cijeli region! Mi smo u ekstremnom scenariju! Ovo je tek uvertira!”

Hadžifejzović: “Gradimo gdje nikada nismo gradili… Sarajevo je primjer toga?” 

Drešković: “Scenarij za Trebević: odroni, natapanje zemljišta! Infrastruktura koja je izgrađena na padinama Trebevića nije prilagođena; nema šta da zadrži te objekte! Ako teren samo na jednom objektu sklizne, ode sve! Ako zbrojite svu tu masu i šutu, desi se kao u Donjoj Jablanici! Ako još malo voda to pritisne, sve može skliznuti!”

CIJELO GOSTOVANJE DR. NUSRETA DREŠKOVIĆA POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA