10 C
Sarajevo
07.05.2024

Francuska upozorila Iran protiv novih kršenja nuklearnog sporazuma

Francuska je u utorak upozorila Iran protiv poduzimanja bilo kakvih novih mjera koje bi mogle naškoditi njegovom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa svjetskim silama, ali izgleda da se suzdržala od konfrontacije s Teheranom zbog njegove odluke da probije limite obogaćivanja urana.

Francuska, skupa s Britanijom i Njemačkom, pokušava da spasi sporazum nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz njega u prošloj godini i ponovo je uveo oštre sankcije Iranu.

Pariz je oprezno reagovao nakon jučerašnje potvrde Međunarodne agencije za atomsku energiju da je Teheran stvorio zalihe obogaćenog urana znatno više od onih predviđenih u sporazumu.

- OGLAS -

Predsjednik Emmanuel Macron podsjetio je na “svoju predanost punom poštovanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i zatražio je od Irana da bez odgađanja odustane od tih prekoračenja i da izbjegne sve nove mjere koji bi dovele u pitanje njegove obaveze na osnovu sporazuma”, navodi francusko predsjedništvo u saopćenju. 

Taj potez test je za evropsku diplomatiju nakon što su francuski, britanski i njemački zvaničnici obećali snažan diplomatski odgovor ukoliko Iran prekrši temeljne odredbe sporazumna.

- Advertisement -

Evropljani, koji se protive Trumpovoj odluci da se povuče iz sporazuma, apelovali su na Iran da ostane unutar njegovih parametara.

U saopćenju francuskog predsjedništva navodi se da će Macron poduzeti korake u narednim danima kako bi osigurao da Iran ispuni svoje obaveze i da nastavi uživati ekonomske povlastice predviđene sporazumom.

Zvaničnici nisu odmah pojasnili kakvi bi ti koraci bili, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA