20 C
Sarajevo
26.10.2024

Skraćivanje radne sedmice na Islandu dalo efekta

Nova istraživanja pokazuju da islandska ekonomija nadmašuje ekonomiju većine evropskih zemalja nakon uvođenja kraće radne sedmice u cijeloj zemlji i to bez snižavanja plaća.

Više od 50 posto zaposlenih u ovoj zemlji je u periodu između 2020. i 2022. prihvatilo radnu sedmicu od četiri dana, a očekuje se da će se povećati broj zaposlenih koji će prihvatiti skraćenje radnog vremena.

Istraživanje Alda-e pokazuje da je utvrđeno da je Island u 2023. godini imao veći ekonomski rast od većine zemalja Evrope. Osim toga, stopa nezaposlenosti je jedna od najnižih u Evropi.

- OGLAS -

“Ovom studijom se pokazuje prava uspješna priča – kraće radno vrijeme je postalo široko rasprostranjeno, a ekonomija je, prema nisu pokazatelja, snažna” – rekao je Gudmundur D. Haraldson, istraživač organizacije Alda.

U dva velika istraživanja, provedena 2015. i 2019. godine, zaposleni u islandskom javnom sektoru su sedmično radili 35-36 sati, bez snižavanja plaća. Mnogi od onih koji su bili obuhvaćeni istraživanjem ranije su sedmično radili 40 sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA