11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Ovo su ključne figure nove EU administracije: Njihovim izborom, neki u BiH su izrazito (ne)zadovoljni..

Napokon su poznata imena novih čelnika Evropske unije. Ishodom najduljeg, vrlo dramatičnog summita lidera EU u povijesti, koji je sinoć kasno završio u Bruxellesu, neki u BiH su izrazito nezadovoljni a neki oduševljeni- u zavisnosti od stvarnog odnosa prema vlastitoj državi.

Evropska pučka stranka (EPP) uspjela je dobiti mjesto predsjednika Evropske komisije. Na tu poziciju, umjesto Jean-Claude Juncker, predložena je njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen, koja će biti prva žena na čelu Evropske komisije. Za to rješnje snažno je lobirala njemačka kancelarka, Angela Merkel. 

  

Ursula von der Leyen, rođena 1958. godine, studirala je ekonomiju na London School of Economics and Political Science, a medicinu u Hanoveru. Bliska je suradnica Angele Merkel i članica je CDU partije. Već je dva mandata na čelu njemačkog ministarstva odbrane i uživa veliko povjerenje njemačke kancelarke Angele Merkel. 

- OGLAS -

Vjeruje se da će Ursula von der Leyen slijediti politiku Angele Merkel, a to, pored ostalog, znači i podršku proširenju Evropske unije kao i protivljene politici prekrajanja držanih granica na Balkanu. 

Belgijski premijer Charles Michel postao je predsjednik Evropskog vijeća umjesto Donalda Tuska, što se također može ocijeniti kao pozitivna vijest za BiH. 

- Advertisement -
  

Rođen je u belgijskoj regiji Wallonia 1975. godine. Na univerzitetu u Bruxellesu studirao je pravo. Sa 38 godina 2014. postao je najmlađi premijer Belgije još od 1845. gdoine. Član je belgijske Liberalne partije.

Michel je proljetos privukao veiku pažnju bh. javnosti kada je snažno insistirao da parlament Belgije usvoji zakon o kanžnjavanju negiranja genocida u Srebrenici. Ta je inicijativa snažno odjeknula ne samo u BiH nego i dijem Evrope i nesumnjivo je ohrabrila druge zemlje da krenu istim putem. 

Španski šef diplomatije Josep Borrell postao je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku umjesto Federice Mogherini, a to je možda i najbolja vijest koja je sinoć stigla iz Bruxellesa.

  

Borrell, punog imena Josep Borrel Fontelles, rođen je 1947. godine. Kao član Španske socijalističke radničke partije postao je ministar vanjskih poslova 2018. godine. Od 2004. do 2007. godine bio je predsjednik Evropskog parlamenta. Po struci je avio inžinjer. 

Borell je poznat kao izraziti protivnik separatističkih ambicija u Evropi koje, u većoj ili manjoj mjeri, postoje u svakoj državi te predstavljaju veliku prijetnju miru i stabilnosti Starog kontinenta.

Borrell čvrsto brani principe završnog dokumenta iz Helsinkija 1975. (Helsinki Final Act) o nepovredivosti državnih granica, osim u slučaju da se o tome prethodno dogovore dvije zainteresirane strane, kao što su to primjerice učinile Češka i Slovačka, što je rezultiralo mirnim raspadom Čehoslovačke.

Za BiH je od iznimne važnosti da evropski šef diplomatije bez ostatka brani načela nepovredivosti državnih granica.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA