24 C
Sarajevo
21.09.2024

Sahranjeno 14 ruskih mornara poginulih u požaru u podmornici

Mornari su poginuli kada je u ponedjeljak izbila vatra u još neimenovanoj podmornicu u Barencovom moru. Ruski zvaničnici odbili su objaviti detalje tragedije, pozivajući se na tajnovitost misije u kojoj je podmornica bila.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da su mornari preminuli od udisanja otrovnih gasova izazvanih vatrom. Neki od njih su preživjeli požar, ali vojska nije navela o kojem se broju preživjelih radi. Zvaničnici nisu imenovali podmornicu na nuklearni pogon, ali su ruski mediji javili da je riječ o najtajnovitijoj ruskoj podmornici, Lošarik.

Četraest mornara sahranjeno je na groblju u St. Petersburgu. Medijima nije bilo dopušteno da prisustvuju memorijalnoj službi u lokalnoj crkvi kojoj su prisustvovali vodeći vojni zvaničnici i mornarički oficiri.

- OGLAS -

Novinarima je dopušteno da posjete groblje nakon sahrane. Četrnaest svježih grobova iskopano je pokraj grobova nekih od članova posade podmornice Kursk, koja je potonula tokom mornaričkih manevara 2000. godine, u kojoj je poginulo 118 mornara, u najtežoj katastrofi ruske mornarice.

Neki od članova rodbine 14 mornara ostali su na groblju, paleći svijeće i odajući počast poginulima minutom šutnje, prenosi AP.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA