6 C
Sarajevo
22.09.2024

Pompeo: Zarifovo kretanje u New Yorku bit će ograničeno

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u nedjelju da je dao zeleno svijetlo za odobrenje vize iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu da posjeti sjedište Ujedinjenih nacija u New Yorku, dodajući da će Zarifovo kretanje biti značajno ograničeno.

Zarifu i ostalim članovima  iranske delegacije, koji su stigli u New York u nedjelju, bit će dopušteno kretanje između sjedišta UN-a i iranske misije, te obližnje rezidencije iranskog ambasadora u UN-u, izjavio je Pompeo za Washington Post.

– Američki diplomati ne šetaju po Teheranu, i stoga ne vidimo nikakvog razloga da iranski diplomati slobodno hodaju ulicama New Yorka – navode novine Pompeovu izjavu.

- OGLAS -

Odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se u posljednjim mjesecima nakon niza međusobnih optužbi, vojnih sporenja i kontinuiranih američkih sankcija protiv  Irana.

Ranije je iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio da je Iran spreman da održi pregovore sa Sjedinjenim Državama ukoliko Washington ukine sankcije protiv Teherana.

- Advertisement -

Zarif će prisustvovati sastanku na ministarskom nivou o ciljevima održivog razvoja u narednim danima, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA