5.5 C
Sarajevo
16.11.2024

Starinska i ukusna: Pita od oraha

Pita od oraha mnoge vraća u djetinjstvo, riječ je o starinskoj poslastici koja nikada ne izlazi iz mode. Sličnih recepata ima puno, pred vama je, kažu iskusne domaćice, najjednostavniji. 

Sastojci:

Za koru: 

- OGLAS -

-1 jaje

-160 g šećera

- Advertisement -

-200 g margarina

-300 g glatkog brašna

-½ praška za pecivo

-narendana kora 1 limuna

-1 kašika mlijeka

Fil:

-5 jaja

-250 g šećera

-200 g mljevenih oraha

-narendana kora limuna

-50 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Rukama ili uz pomoć spiralnih nastavaka za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio umotajte u providnu foliju i ostavite sat vremena u frižideru.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini i pažljivo ga prenesite u kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Tijesto lagano izbodite viljuškom.

Za pripremu fila bjelanca izmiksajte u čvrsti snijeg, a žumanca pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte narendanu čokoladu, limunovu koru i mljevene orahe pa sve dobro promiješajte. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca. Nadjev od oraha rasporedite preko tijesta. 

Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta pa prekrijte nadjev. Gornju koru prije pečenja takođe izbodite viljuškom na nekoliko mjesta. Pitu od oraha pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180° C.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA