Pita od oraha mnoge vraća u djetinjstvo, riječ je o starinskoj poslastici koja nikada ne izlazi iz mode. Sličnih recepata ima puno, pred vama je, kažu iskusne domaćice, najjednostavniji.
Sastojci:
Za koru:
-1 jaje
-160 g šećera
-200 g margarina
-300 g glatkog brašna
-½ praška za pecivo
-narendana kora 1 limuna
-1 kašika mlijeka
Fil:
-5 jaja
-250 g šećera
-200 g mljevenih oraha
-narendana kora limuna
-50 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Rukama ili uz pomoć spiralnih nastavaka za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio umotajte u providnu foliju i ostavite sat vremena u frižideru.
Rashlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini i pažljivo ga prenesite u kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Tijesto lagano izbodite viljuškom.
Za pripremu fila bjelanca izmiksajte u čvrsti snijeg, a žumanca pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte narendanu čokoladu, limunovu koru i mljevene orahe pa sve dobro promiješajte. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca. Nadjev od oraha rasporedite preko tijesta.
Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta pa prekrijte nadjev. Gornju koru prije pečenja takođe izbodite viljuškom na nekoliko mjesta. Pitu od oraha pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180° C.