22 C
Sarajevo
08.05.2024

Dr. Mersim Ziljkić spasio život dvogodišnjeg dječaka ispred “Eurodental” organizacije

U subotu, 31. augusta t.g., u njujorškom popularnom dijelu, Astorija, gdje je smještena ordinacija “Eurodental” vlasnika dr. Mersima Ziljkića, koji je jedan od poznatih uglednih Bošnjaka i intelektualaca u bošnjačkoj dijaspori, po ko zna koji put se dokazao kao veliki čovjek, stručanjak u svom poslu i humanista, i posebno opravdao svoj profesionalni poziv.

Bošnjaci.Net saznaju, u subotu poslije podne, dr. Mersim Ziljkić iznenada je bio na ovodunjalučkom ispitu da spasi jedan dječji – ljudski život. Negdje iza 15 sati, čuo je vriske i povike sa ulice, koji su se i od njegovih članova porodice, supruge i kćerki, prenijeli u porodičnu kuću, pozivajući ga da na ulici spasi dijete koje je dobilo gušenje. Nošen kur’anskom porukom: “Ko spasi jedan ljudski život kao da je spasio cijelo čovječanstvo”, istričao je iz kuće, primjetio je oca djeteta koji nemoćan i panično širi ruke prizivajući da se pomogne njegovom djetetu koje je nepomično ležalo na dječjim kolicima, ne dajući nikakve znake života.

Dr. Mersim Ziljkić u toj brizini, okružen sa desetak drugih osoba – prolaznika, koji su spontano okupili i samo vikali: “Doktore, molimo vas, spasi mu život…”. Doktor Ziljkić, u brzinskim postupcima uzima ruku djeteta, provjerava puls, u tome momentu dijete prevrće oči, što je bio znak da gubi posljednje znake disanja i bitku sa životom.

- OGLAS -

Stegnute vilice dječaka otvara pristima, da sačuva jezik da ga ne proguta, što bi dodatno ubrzalo gušenje. Vilice dječačića u posljednjim ovodunjaličkim trzajima i bitkom za život, jako ugriza i steže prste dr. Ziljkića, koji i pod jakim bolom ne odustaje u svom naumu. Dok palcem pridržava vilice da stoje otvorene, kažiprstom u grkljanu napipava gustu masu, vjerovatno od gumenih bombona ili hrane, koja je začepila grlo i sve mogućnosti disanja.

Otac mališana u panici, jecajima i suzama, vidi da je dijete prevrnulo oči, da se rastalo sa dunjalukom, povikuje doktoru: “Let him go, Let him go”. Doktor Ziljkić, naravno ne odustaje od pokušaja da spasi dječaka, prstom odgurava po strani gustu masu koja je začepila jednjak….

- Advertisement -

To čini brzinski, nekoliko puta i dublje dokle prst doseže, otvarajući put da mališan prodiše… U tome momentu čuje se “hrip” iz grkljana, prvo lagahni, zatim lagahno te jače kašljanje… i onda plač izmorenog i iscrpljenog mališana!

Doktor Ziljkić, sav u znoju, izmoren, sjeo je na trotoaru ispred Eurodental ordinacije. Neko je iz te gužve prišao i dodao mu malo vode… Ostali, čestitajući mu i tapšajući ga po ramenima….

Dr. Ziljkić, samo je bacio pogled na dijete, njegove roditelje – kineske emigrante, okupljene prolaznike – svjedoke ovog događaja koji su svi bilu u plaču i radosti, zatim lagahnim korakom ušao svoju “Eurodental” ordinaciju. 

Sa ovim herojskim činom dr. Ziljkić je zasigurno opravdao svoj profesionali poziv, ali i kao vjerniku da mu Gospodar svjetova ovo djelo upiše u dobra djela. 

Inače, dr. Mersim Ziljkić pored svojeg profesionalnog poziva, jedan je od motornih snaga u bošnjačkoj komuni u New Yorku, ali vakif, idejni nosilac i generalni koordinator projekta izgradnje Šehidske džamije i Islamskog centra u njegovom rodnom Vojnom selu na obali Plavskog jezera. Pored ovoga koordinator je brojnih humanitarnih akcija i portparol je Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), organizacija čiji članovi rade na brojnim kapitalnim nacionalnim projektima. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA