15 C
Sarajevo
29.09.2024

Vučić: Isti demografski problemi muče cijelu Evropu

“Ima puno prostora da sarađujemo po ovom pitanju, verujem u tu saradnju”, rekao je Vučić i dodao da je to jedan od ključnih ciljeva Srbije.

Vučić je rekao da je Srbija prošle godine izgubila cijeli jedan grad, budući da je umrlo više od 100.000 ljudi, a rodilo se 63.175.

“To znači da je Srbija izgubila grad veličine Kikinde, u kojoj sada živi oko 38.605 stanovnika”, rekao je Vučić.

- OGLAS -

On je napomenuo i da nijedna generacija rođenih nakon Drugog svjetskog rata nije omogućila prostu reprodukciju, što govori mnogo o suštini problema, prenijeli su beogradski mediji.

Vučić je rekao da je Srbija pokrenula mjere za podizanje nataliteta, ali da rezultati još nisu toliko vidljivi, iako su sredstva utrostručena.

- Advertisement -

On je dodao i da je za sedam mjeseci ove godine rođena 741 beba više nego prošle, što je blag rast, dodajući da je zabilježen i rast broja brakova.

Prema njegovim riječima, problem je što je prosječna starost ljudi koji stupaju u brak oko 44 godine, zbog čega Srbija izgubi čitavu jednu generaciju.

Skup u Budimpešti počeo je blagoslovom kardinala Petera Erdoa – nadbiskupa Nadbiskupije Estergom, kao i obraćanjem predstavnika hrišćanske i jevrejske zajednice o značaju povećanja nataliteta.

Vučić je sinoć prisustvovao svečanoj večeri u Budimpešti koju je za njega i premijere Češke i Slovačke Andreja Babiša i Petera Pelegrinija priredio premijer Mađarske Viktor Orban.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA